vrijdag 3 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Best bruikbaar weekendweer

8 mei 2009 (door de Redactie)

De doorgaans dynamische atmosfeer haalt de weerkaarten soms in.

Zo leek het er afgelopen woensdag nog op dat vrijdag de beste weerdag van de week zou gaan worden en ‘schoon’ zou verlopen met temperaturen tot bijna 20 graden. Inmiddels (vrijdagnamiddag) is er een actief koufront gepasseerd en zitten we alweer in beduidend koelere lucht. Die hele flinke windvlagen houden we nog even, maar in de loop van vrijdagavond moet de wind geleidelijk hebben ingebonden.

We krijgen dan een tamelijk heldere en vrij koude nacht met minima tot 5 graden even buiten de stad. Het weekeinde vervolgens verloopt helemaal niet zo slecht, integendeel. Het zal op beide dagen vrij zonnig zijn met enkele stapelwolken. Met 17-18 graden -vooral op zondag als de wind de noordoosthoek heeft opgezocht- is het zonder meer prima buitenweer.

Voor wat de nieuwe week betreft wordt het zonder meer spannend aan het weerfront. Dan schakelen we -na een langdurige neerslagarme fase- hoogstwaarschijnlijk over op een veel pluvialer weerbeeld. De neerslagkans gaat dus sterk toenemen vanaf begin volgende week. Kleinschalige, maar venijnige storingen zouden wel eens flink roet in het eten kunnen gaan gooien.
Voor de gebruiker van het weer geen leuke vooruitzichten, maar de levende natuur heeft veel baat bij eens een keer een regenrijke week. Mogelijk kan er wel 30-40 millimeter regen naar beneden komen binnen een dag of vijf. Of deze aanzienlijke som ook in Rotterdam valt, is op dit moment niet exact aan te geven. Het wordt wel uitermate groeizaam weer, want de temperaturen gaan omhoog en komen meestal rond de 20 graden uit het eerste deel van de nieuwe week.

De weermodeluitkomsten zwabberen enorm de laatste paar weken en nu maar eens kijken of er maandag nog steeds zulke natte perikelen worden afgegeven.
Op voorzomerse herhalingstoer gaan we in elk geval niet voorlopig. Mei een jaar terug was bijna recordzonnig, de warmste uit de weerhistorie en nagenoeg recorddroog op een aantal plaatsen. Â


weerman Marc Putto


Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road