woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

New Tier Lockdown Screenshot BBC

Groot-Brittannië op slot

21 december 2020 (een van de redacteuren)

Een relatief nieuwe COVID-19 virusvariant die een stuk besmettelijker is dan de varianten die we tot nu toe kenden houdt Groot-Brittannië sinds dit weekeinde in zijn greep. Volgens dokter Marcel Levi, hoofd van verschillende ziekenhuizen in Londen, is de variant mogelijk zo’n 70% besmettelijker dan de varianten die we tot nu kennen. Om die reden houden veel Britse buurlanden, waaronder Nederland en Frankrijk de grenzen gesloten voor verkeer vanuit het Groot-Brittannië. Ook  aldaar gestrande Nederlandse reizigers kunnen niet weg. Groot-Brittannië heeft tegelijk, bovenop eerdere maatregelen, nieuwe strenge lockdown maatregelen afgekondigd. De volgens dr. Marcel Levi in september in het VK voor het eerst ontdekte besmettelijker coronavariant leidt voor zover bekend niet tot een ander ziektebeeld en zou ook geen consequenties hebben voor de werking van vaccins. In Groot-Brittannië zijn nog voor het einde van dit jaar enkele miljoenen mensen ingeënt, zeker nu naar  verwachting ook een tweede vaccin, van Moderna, snel kan worden toegediend.  

Niet alleen voor inwoners en reizigers maar ook voor de economie zijn de gevolgen voelbaar. Duizenden vrachtauto’s die deel uit maken van het dagelijkse vrachtcohort naar weerszijden van het Kanaal en de Noordzee staan stil, doordat Frankrijk ook het vrachtverkeer voor 48 uur heeft stilgelegd. 

De financiële markten lieten maandagochtend naar aanleiding van de nieuwe coronavariant in het Groot-Brittannië een daling van de pond vooral ten opzichte van de dollar en in mindere mate van de euro zien. De Europese aandelenbeurzen daalden aanvankelijk 2 tot 3 procent.

Artikel bijgewerkt om 13.38     

Zie ook:

Lees meer over:

corona vaccin
Deel dit bericht met je vrienden!