donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Bert Cremers Foto Bert Blogt

Bert Cremers (1949 - 2021) activist, leraar, politicus, burgemeester en columnist

9 september 2021 (de redactie)

Na een kort ziekbed overleed op woensdag 8 september Bert Cremers, oud lid en fractievoorzitter in Rotterdamse gemeenteraad, politicus van het jaar 2006, oud  burgemeester van Waddinxveen en sinds deze zomer, medewerker van Vandaag&Morgen.

 Bert Cremers werd geboren in het Limburgse Born op 1 januari 1949, groeide op in Limburg. Hij ging in de roerige jaren zestig economie studeren aan de Katholieke Hogeschool te Tilburg. Aangestoken door de vernieuwingskoorts van de jaren zestig was het universitaire milieu aldaar een broeinest van marxistische activiteiten. Veel van de jonge academici die dat milieu voortbracht, trokken naar 'arbeidersstad' Rotterdam. Maar er moest ook brood op de plank: Bert Cremers ging werken als docent economie en zou dat meer dan dertig jaar blijven doen. In diezelfde periode verruilde hij zijn Marxistische jeugdutopie voor de realistischer ideeën van de sociaaldemocratie. Hij werd lid van -en later gemeenteraadslid voor- de PvdA. In de Rotterdamse fractie van die partij was hij van 2001 tot 2006 voorzitter van de fractie. In 2006 ook werd Cremers gekozen tot politicus van het jaar in Rotterdam. De drie jaar daarna was hij voorzitter van deelgemeente Hillegersberg. In 2009 werd hij benaderd om burgemeester van Waddinxveen te worden, een functie die hij ondanks  een periode van ernstige gezondheidsproblemen tot 27 oktober 2017 vervulde. Daarna ging hij, 68 jaar oud, met pensioen. Maar Bert was geen man van niets doen en bleef met kennis van zaken en grote belangstelling de wereld om hem heen actief volgen. Dat kwam onder meer tot uitdrukking in zijn blog Bert Blikt.

Helaas veel te kort, was hij vanaf juli dit jaar ook vaste medewerker van Rotterdam Vandaag&Morgen. Het samenwerken met hem was, in die veel te korte periode, een groot genoegen. We wensen zijn nabestaanden veel sterkte. 

Namens de  redactie:  Ronald Glasbergen 9 september 2021

 Reacties:  contact@vandaagenmorgen.nl 

 

Reactes: contact@vandaagenmorgen.nl

Zie ook:

Lees meer over:

Bert Cremers
Deel dit bericht met je vrienden!