zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Benoemingen verliezen wat aan glans

12 januari 2016 (Hans Roodenburg)

Het gaat zo langzamerhand voorbij aan de oorspronkelijke doelstelling om iemand exclusief in het zonnetje te zetten. Het groeiend aantal ‘awards’ in de regio Rotterdam begint zijn functie te verliezen. Laat staan landelijk.
De tijd dat er nog enkele onderscheidingen waren en dat men met ‘een eerbetoon’ overal nog kon pronken is al decennia voorbij.

 


In de regio Rijnmond bestaan veel te veel jaarlijks terugkerende ‘awards’ op persgebied, sport, samenleving, marketing en zelfs politiek. Enz., enz. Tientallen zijn het er inmiddels.

Lugthart
Een van de oudste (sinds 1981) is de ‘Havenman/vrouw van het Jaar’, die maandagavond is gehuldigd. Over 2015 is dat geworden algemeen directeur Ronald Lugthart van de nieuwe Rotterdam World Gateway (RWG) op Maasvlakte 2.
Maar zijn terechte benoeming door een jury van havenjournalisten, vorige havenmannen en indirect sponsoren begint zo langzamerhand in de overkill van Rotterdamse prijzen zijn glans te verliezen.
Bij het 25-jarig bestaan van Havenpersclub Kyoto in 1981, die toen nog voornamelijk bestond uit pluriforme journalisten van dagbladen die de haven in hun portefeuille hadden, is dit eerbetoon (waaraan geen geldprijs is verbonden) ingesteld. Voor de kosten van de huldiging hadden de journalisten een stichting opgericht waaraan zij zelf (of hun werkgevers) destijds nog meebetaalden.

Opgeheven
Havenpersclub Kyoto bestaat sinds 2010 niet meer. Mede omdat vele kranten inmiddels zijn opgeheven en het ledenbestand van de club steeds meer vakmatige journalisten telden die voor wat minder onafhankelijke organen werkten. Alléén zij bepaalden wie de nieuwe havenman van het jaar moest worden.
Redenen van het toenmalig bestuur van Havenpersclub Kyoto om de vereniging op te heffen was het teruglopend aantal papieren kranten, het feit dat er nog nauwelijks onafhankelijke journalisten waren die fulltime bezig waren met de haven, en leden die steeds meer hun eigen belang nastreefden. De ledenvergadering van Kyoto heeft uiteindelijk tot de opheffing besloten. Slechts enkelingen van de toenmalige twintig leden waren tégen.

 

 

Stichting
De titel ‘Havenman van het Jaar’ is thans ondergebracht in een stichtingsbestuur van vier voormalige leden van Havenpersclub Kyoto, de drie laatstgekozen havenmannen van het jaar en drie sponsoren van de stichting.
Traditioneel vindt op de tweede maandag van januari, de huldiging van de nieuwe Havenman van het Jaar over het voorgaande jaar plaats.
Voorzitter Frank de Kruif (auteur van verschillende boeken over de haven, ex redactielid van Nieuwsblad Transport) van de stichting heeft Lugthart in het zonnetje gezet. ,,Met RWG beschikt de haven van Rotterdam over een van de meest geavanceerde, innovatieve en duurzame containerterminals ter wereld,'' stelt de stichting in het juryrapport. De gloednieuwe containerterminal op de Maasvlakte 2 is tevens een nieuw komend bedrijf dat in september is gestart.
Ronald Lugthart heeft zich tot dusver vooral bezig moeten houden met de technologische en organisatorische totstandkoming van het uiterst complexe project.

Aboutaleb
Hij is trouwens een ‘allochtone’ Rotterdammer die bij zijn ouders is opgegroeid mét de haven in het Scheepvaartkwartier. Zijn bedrijfsloopbaan begon als assistent accountant, vervolgens bij de grote Rotterdamse stuwadoor Steinweg Handelsveem, onder andere in Dubai, en sinds vier jaar bij RWG.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, een fan van de haven, vertelde ook nog dat hij vroeger – toen hij nog jong was – nooit had kunnen vermoeden dat de snelle automatiseringen in Nederland en in de haven – qua economie en werkgelegenheid – zo’n grote vlucht zouden nemen. Daarom pleitte hij voor veel verdere innovatie en vernieuwingen de haven en in Nederland.
Lugthart is de 35ste havenman van het jaar. Hij is de opvolger van Harold Linssen van Keppel Verolme die in 2014 de titel kreeg. De aandeelhouders van RWG zijn terminaloperator DP World (Dubai) en de vier grote containerrederijen APL (Singapore), MOL (Japan), HMM (Zuid-Korea) en CMS CMG (Frankrijk).

Hoe lang de nieuwe Stichting Havenman/-vrouw nog door kan gaan is onbekend. Zolang er nog voldoende sponsoren zijn, zal deze titel nog wel worden uitgereikt, zo valt in de wandelgangen te beluisteren. Tenzij de jury vindt dat er niemand in aanmerking komt voor dit eerbetoon dat aan inflatie onderhevig is. Dat is dus in 35 jaar niet gebeurd. De journalisten van Havenpersclub Kyoto hebben soms wel eens getwijfeld of zij een nieuwe moesten benoemen. Altijd kwamen ze er in vaak heftige vergaderingen wel uit.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!