zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

foto wikipedia.org

Benefietconcert voor Orgelfonds Laurenskerk Rotterdam

5 december 2019 (de redactie)

Op zondag 22 december 2019 vindt in de Laurenskerk een benefietconcert voor het orgelfonds van de Laurenskerk. Er is veel geld nodig voor het onderhoud van de instrumenten en voor de bouw van een bijzonder orgel.

Een extra orgelconcert zal plaats vinden daags voor Kerst, met o.a. Hayo Boerema, Jan Hage en het Do-Mu-koor van het Koninklijke Conservatorium o.l.v. Jos Vermunt in het kader van de fondsenwerving voor de orgels van de Laurenskerk. Tijdens het concert worden de orgelplannen van de Laurenskerk gepresenteerd door Andries Ponsteen. Als afsluiting van dit unieke concert worden bezoekers getrakteerd op een hapje en feestelijk drankje. De toegang tot het concert is gratis, maar tijdens het concert wordt er gecollecteerd voor het orgelfonds.

Het orgelfonds van de Laurenskerk Rotterdam draagt in belangrijke mate bij aan het onderhoud het rijke orgelbezit van de Laurenskerk, waaronder het grootste volledig mechanische orgel van Europa. De orgels worden intensief en bijna dagelijks ingezet. Maar de komende tijd staat het fonds met name open voor de fondsenwerving voor een heel nieuw orgel, wat ongekende mogelijkheden zal kennen en daarmee meteen hét superorgel van Europa zal zijn!

Basis voor dit instrument is het orgel uit de voormalige Familiekerk, dat na de herbestemming het instrument schonk aan de Laurenskerk. De orgelpijpen en enkele onderdelen van dat instrument vormen de basis voor het verder volledig digitaal aangestuurde nieuwe orgel. Aan beide zijde van het toetsenbord domineren grote touchscreens de verplaatsbare speeltafel. Bij de vormgeving van het instrument is duidelijk gekeken naar de containers in de Rotterdamse haven. Al met al een Rotterdams en innovatief instrument waarbij de klank nog vertrouwd in de oren zal klinken, maar anderzijds de speelmogelijkheden van een hedendaagse synthesizer biedt. Daarmee krijgt de aloude Laurenskerk ongekende mogelijkheden voor cross-over programmering, waarmee nieuwe doelgroepen bereikt kunnen worden. Een orgel dus geheel in geest van de slogan van de Laurenskerk: Ontmoet historie – creëer toekomst!

Voor meer informatie over het Benefietconcert kunt u terecht op www.laurenskerkrotterdam.nl

Deel dit bericht met je vrienden!