zaterdag 22 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Been geamputeerd van dichter Simon Vinkenoog

23 juni 2009 (de redactie)

Bij dichter en performer Simon Vinkenoog (80) is na een operatie zijn rechterbeen onder de knie geamputeerd, nadat hij maandenlang ziek is geweest met een niet te genezen open wond aan dat been. Vinkenoog ligt momenteel te herstellen in het Onze Lieve Vrouwengasthuis in Amsterdam.

De in de hoofdstad geboren (18 juli 1928) Simon Vinkenoog heeft in de afgelopen decennia vele malen opgetreden in Rotterdam, onder meer tijdens Poetry International en met leeftijdgenoten zoals de vermaarde en beruchte Rotterdamse dichter, wijlen Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935-1992).

 Vinkenoog speelde een belangrijke rol in de zestiger en zeventiger jaren tijdens het Provotijdperk. Hij hield er op zijn minst een Bourgondische levensstijl op na, experimenteerde met allerlei mogelijke drugs, was kettingroker en propagandeerde als één van de eerste in Nederland het gebruik van cannabis. Er ging bij wijze van spreken geen dag voorbij zonder dat hij wiet of hasj blowde. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 was Simon Vinkenoog lijstduwer voor de partij Groen Vrij. Die partij was voorstander van de legalisatie van cannabis. Dit leidde overigens niet tot een Kamerzetel.

Vinkenoog groeide in Amsterdam op bij zijn alleenstaande moeder in de Pijp. In 1944 haalde hij zijn mulo-diploma. Op 21-jarige leeftijd begon hij het Nederlandse literaire blad Blurb. In de periode 1950-1951 verschenen er van dit blad acht nummers, gestencild en in kleine oplage. Tot nummer vier werd het tijdschrift door Simon Vinkenoog vanuit Parijs als een éénmanspublicatie uitgegeven.

 

 

 

Experimenteel

Daarna werkten nog andere experimentele schrijvers mee zoals Hans Andreus, Hugo Claus, Jan Hanlo, W.F. Hermans en Hans Lodeizen.

Samen met het tijdschrift Braak luidde Blurb het tijdperk van de Vijftigers in. Vinkenoog woonde acht jaar in Parijs, waar hij zeven jaar (van 1949 tot 1956) werkzaam was bij de UNESCO. In 1950 debuteerde hij als dichter met ‘Wonderkoorts’ in de poëziereeks De Windroos.

Vinkenoog heeft dus als één van de eerste Nederlanders veel ervaring met hallucinogene middelen. Oprichter Ted Klautz van het esoterische tijdschrift Bres vroeg hem in 1968 om een artikel over LSD voor het twaalfde nummer te schrijven.

Tot op heden trad Simon Vinkenoog zesmaal in het huwelijk, de laatste keer op 1 september 1989 met Edith Ringnalda (Amsterdam, 5 juli 1954).

In 2004 werd hij gekozen tot Dichter des Vaderlands ad interim.

Begin 2006 heeft hij samen met de eenmansband Spinvis een nieuw project, waarbij Vinkenoog gedichten voorleest onder muzikale begeleiding van Spinvis. Hiervan is een CD verschenen, genaamd ‘Ja!’ In juli 2008 verscheen de opvolger, Ritmebox. De Ritmebox EP is gratis van de Excelsior website te downloaden.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!