vrijdag 3 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Awel, meneer de slimme ‘Ollander, ge zijt vrij

21 juni 2012 (de redactie)

Wie een bepaald soort journalistiek bedrijft komt nog wel eens in etablissementen waar goed gebekte, vaak keurig geklede mannen komen die regelmatig de kost verdienen buiten de rand van het wettelijk toegestane.

Zo verzocht de barkeeper van zo’n inrichting, toen in de Rotterdamse haven en de bouw de macht van koppelbazen welig tierden, mijn collega en mijzelf: ,,Alsjeblieft niet onze beste moppen te vertellen.” Op onze vraag waarom dan wel zei hij: ,,Dan moeten ze zo hard lachen dat die pistolen uit hun schouderholsters vliegen.”

 

Een verwant type is de oplichter en de fraudeur. Zo konden we het goed vinden met ene Ronald. Hij was klein begonnen. Met smaak vertelde hij hoe hij op een zondagmiddag op een bouwterrein in Rotterdam stenen in een bestelwagen aan het laden was, toen een politiewagen langzaam kwam aanrijden. ,,Lossen,“ siste hij zijn maat toe. ,,Zo, zo,” sprak de politieman: ,,op zondagmiddag nog aan het werk?” ,,Dat ziet u,” sprak Ronald. ,,Morgenochtend om zes uur willen ze beginnen met metselen.”

Diezelfde Ronald was later betrokken bij een gigantische BTW-fraude vanuit Antwerpen waarvan - naar verluidt - ook een grote Nederlandse elektronica keten had geprofiteerd.

Hij viel door de mand en kwam in voorarrest in de gevangenis van Antwerpen terecht. Hij stuurde af en toe een opgewekt kaartje met teksten als: ,,De handel in shag is hier zeer lucratief.”

 

Hij kon het ook goed vinden met de Belgische rechercheurs. Op een zeker moment stelde hij de rechercheurs meer informatie in het vooruitzicht, maar dan zou dat verhoor in een hotel aan de Keizerlei moeten plaatsvinden. ,,Als dan na een uurtje mijn vriendin uit Rotterdam overkomt, kunnen we nog een wipje maken. En jullie blijven op mijn kosten nog even aan de bar.”

Dat was goed. De bijeenkomst vond plaats, hij verstrekte wat meer informatie en de vriendin verscheen. Een van de Belgische rechercheurs haalde een document uit zijn binnenzak. ,,Awel slimme ‘Ollander’,” sprak hij. ,,Wij waren geheel vergeten dit aan u te overhandigen. Ge zijt vrij.”

 

Deel dit bericht met je vrienden!