woensdag 20 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Albert Camus, foto Wikipedia

Luisterboek & film: La Peste van Albert Camus

14 maart 2020 (Kees Versteeg)

Veel verwijzingen dezer dagen naar de roman 'La Peste' van de Franse schrijver Albert Camus. Dit uiteraard vanwege het coronavirus. Misschien een aardig idee voor iemand die weinig te doen heeft de komende tijd en het Frans redelijk kan volgen: op YouTube is 'La Peste' in zijn geheel te beluisteren. Duur in totaal: circa 9 uur. Er is ook een film gemaakt van 'La Peste', door de Argentijnse regisseur Luis Puenzo. Die film waarin Spaans wordt gesproken staat ook in zijn geheel op YouTube. De film duurt 1 uur 41 minuten. Acteurs William Hurt en Robert Duvall spelen erin mee.

De Pest (Frans: "La Peste") is een roman van de Franse schrijver Albert Camus. De roman werd 1947 uitgegeven bij Gallimard en droeg bij tot de nominatie van de schrijver voor de Nobelprijs voor de Literatuur, die hij kreeg in 1957. Camus deelde het werk in bij zijn cycle de la révolte die hij naast zijn cycle de l'absurde schreef.

Verhaal

Het verhaal speelt zich af in de Algerijnse stad Oran, toen (1940) nog een kolonie van Frankrijk. De schrijver beschrijft de geleidelijke verovering van de stad door de ziekte. Op zeker moment wordt de stad van de buitenwereld afgesloten. Camus beschrijft de evolutie van de menselijke reacties bij het voortschrijdende onheil: van aanvankelijke onverschilligheid, over ontkenning naar wanhopige bestrijding en ten slotte berusting. Als eindelijk, na bijna een jaar, hulp komt vanuit Parijs, loopt het aantal doden terug en wordt de quarantaine opgeheven. Ondanks het verschrikkelijke drama eindigt het verhaal met een zekere opluchting en feeststemming. (Bron: Wikipedia)

Het boek werd in 1992 verfilmd door Luis Puenzo.

Luisterboek (Livre audio):

Film:

Deel dit bericht met je vrienden!