zondag 28 februari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Rinus Vuik

Arendse ontdekt nog vaak 'n ‘topstuk'

30 december 2012 (Jim Postma)

Zo’n veertig jaar taxeert Jacques Arendse sieraden en antieke uurwerken. En elke keer weer komt hij met bezoekers voor verrassingen te staan.
Zoals vorige week in galerie Van Waning toen een dame tot haar grote geluk te horen kreeg dat zij minstens 15.000 euro rijker was dan gedacht.

Zij bleek een topstuk te bezitten in de vorm van een gouden armband uit 1895, vervaardigd in Parijs.

De meeste mensen die bij hem langs komen voor een taxatie willen dit zwart op wit voor verzekeringsdoeleinden. Zo’n officieel taxatierapport is bij Jacques Arendse te krijgen vanaf 75 euro op A-4-formaat. Gaat het om meerdere items en afhankelijk van het werk gaat de taxatieprijs omhoog. De taxateur krijgt opvallend veel bezoekers uit Hillegersberg en Kralingen. Arendse noemt dit lachend: ,,De oude adel.’’
Volgend jaar is hij van plan de taxaties voort te zetten in galerie Van Waning aan de Westersingel 35. Zelf heeft hij een atelier aan huis aan de Proveniersstraat 70 waar hij alleen op afspraak (www.sierantuur.nl) werkt.

Opleiding
Arendse deed ooit zijn opleiding aan de Christiaan Huygens MTS in Rotterdam. Daar kon je toen vier jaar leren voor uurwerkmaker en goud- en zilversmit, met daarna nog een jaar praktijkleer. Sinds de zeventiger jaren is hij in het vak werkzaam en is ook ontwerper van sieraden. Voor officiële taxaties gaat hij op verzoek naar klanten thuis.
,,In mijn vak,’’ vertelt Arendse, ,,moet je heel terughoudend zijn. Soms moet ik mensen teleurstellen omdat zij een veel hogere prijs hadden verwacht dan de eigenlijke marktwaarde. Zeker naar verzekeringsmaatschappijen staat dan mijn goede naam op het spel, dus eerlijkheid staat bij mij voorop. Ook wordt mij na taxatie gevraagd of ik het sierraad zelf wil kopen. Om dezelfde redenen begin ik daar niet aan.’’

De exposities van de twee Rotterdamse galeries Kanne & Kruike en Van Waning aan de Westersingel onder de titel ‘Kunst voor U’ loopt nog tot en met 15 januari. In maart en in april volgt de tentoonstelling ‘Royalty 2’.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met weekblad ‘Dichtbij’.

 

Deel dit bericht met je vrienden!