dinsdag 24 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

‘Appie Happie’

24 juli 2012 (Jim Postma)

‘Appie Happie’ Heijn flikt het weer. Advertentiespots met: ’99 aanbiedingen voor 99 cent!’. Verzonnen door een absolute ‘reclamekei’, kan haast niet anders.

Laatst nog in het nieuws het ingrijpen van de Reclame Code Commissie. Loterijen, energiebedrijven en fabrikanten aangepakt die de consument iets ‘gratis’ willen aanbieden. Of dat je via hen een prijs hebt gewonnen. Maar niet heus.

Je komt er pas achter als je de kleine lettertjes in een verborgen hoekje hebt gelezen.

Ik kan mij daar ontzettend kwaad over maken. Wie is hier nu gek? Zij, de kruideniers? Of wij met zijn allen? Denken zij nu werkelijk dat wij als consument allemaal oliedom zijn.

Waarom dus 99 keer iets aanbieden wat niet 99 cent kost, maar gewoon een euro. Overal zie je het om je heen. Niet tien euro, maar ‘slechts’ 9,99 euro. Kaasboeren die de indruk willen maken goedkoop te zijn. Met koeien van reclameletters op de kaas prikken: 99 cent. En dan in hele kleine lettertjes per 100 gram. Dus die kaas kost gewoon tien euro per kilo!

Maar dat schrijven die kruideniers niet. Nee, dan pas blijkt hoe ontzettend duur die is.

Op de markt doen ze het weer anders. Daar roepen ze tegenwoordig; ‘Druiven, slechts twee ‘eurie’s’. In plaats van een kilo krijg je dan een pond. Van de dure euro maken ze via het verkleinwoord ‘eurie’ de illusie goedkoop te zijn.

Deze marktkooplieden mijd ik als de pest.

Terug naar ‘Appie Happie’ Heijn. Uit een glazen pot met allemaal centen en tweecenten haal ik precies 99 centen. Al die losse centen stop ik in een doorzichtig plastic zakje. Daarmee ga ik de proef op de som nemen bij de kassa van het AH-filiaal aan het Eudkokiaplein. Ik kies voor een plantje in de aanbieding voor 99 cent.

Triomfantelijk leg ik het zakje voor de verbaasde caissière. ,,Precies 99 cent mevrouw,’’ zeg ik lachend tegen haar.

,,Wij accepteren geen centen meneer,’’ is haar bikkelharde antwoord.

Albert Heijn, de man die voor ons ,,op de kleintjes lette,’’ zal zich omdraaien in zijn graf.

 

Deel dit bericht met je vrienden!