woensdag 19 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

António Guterres: De wereld heet 2022 welkom (tekst & video)

1 januari 2022 (incidentele auteur)

(door António Guterres, secretaris generaal van de Verenigde Naties)  

Terwijl onze hoop voor de toekomst op de proef wordt gesteld, heet de wereld 2022 welkom.

De wereld wordt op de proef gesteld door toenemende armoede en ongelijkheid. Door een ongelijke verdeling van COVID-vaccins. Door tekortschietende klimaatverplichtingen. En door voortdurende conflicten, door verdeeldheid en verspreiding van valse informatie.

Van 2022 een jaar van herstel en kansen maken 

Dit zijn niet alleen beproevingen voor de politiek. Ze zijn moreel en real-life. We kunnen die test doorstaan als we van 2022 een jaar van herstel maken. Het gaat om herstel uit de pandemie - door met een groot plan, iedereen, waar dan ook, te vaccineren. Een plan om onze economieën te herstellen - met voorop rijkere landen die de ontwikkelingslanden ondersteunen met financiering, investeringen en schuldverlichting.  Een plan om het vertrouwen te herstellen en de verdeeldheid te helen - met een hernieuwde nadruk op wetenschap, feiten en rede. Een plan om conflicten te verzoenen — met een nieuwe geest van dialoog en compromis en verzoening. En herstel voor onze planeet — met klimaatverplichtingen die passen bij de omvang en de urgentie van de crisis.

Momenten van grote moeilijkheden, zijn ook momenten van grote kansen.

De kans om solidair met elkaar te zijn. De kans om samen achter oplossingen te gaan staan waar iedereeen de vruchten van plukt.

Zie ook:

Lees meer over:

VN 2022
Deel dit bericht met je vrienden!