zondag 16 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Anneke van Steijn wint Cartoonfestival Rotterdam

1 december 2019 (de redactie)

De Amsterdamse Anneke van Steijn heeft afgelopen vrijdagavond de eerste prijs van €1.000,- in ontvangst genomen uit handen van wethouder Bert Wijbenga. In de internationale cartoonwedstrijd waar 420 cartoonisten uit 66 verschillende landen aan meededen, vertolkte de cartoon van Anneke het best het thema van de wedstrijd: ’vriendschap’ .

Volgens de jury heeft Anneke een grafisch aantrekkelijke afbeelding gemaakt over wat echte vriendschap inhoudt. De in elkaar gevlochten vlechten van de twee meisjes, die op het punt lijken te staan in het water te springen, suggereren dat de meisjes een blind vertrouwen hebben in elkaar. Vertrouwen is logischerwijs een onmisbaar ingrediënt van ware vriendschap. De kracht van de afbeelding is dat de boodschap niet direct duidelijk te zien is. Het stelt een moment uit het leven van de meisjes voor dat de kijker uitnodigt de eigen verbeelding te gebruiken om het verhaal af te maken.

De tweede prijs was voor Hicabi Demirci uit Turkije en de derde voor Grigori Katz uit Israël. De prijs voor de beste cartoon uit de lage landen ging naar Stefaan Provijn uit België.

De winnende cartoons en nog een honderdtal andere zijn nog tot en met 15 december te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

Lees meer over:

cartoon
Deel dit bericht met je vrienden!