woensdag 5 augustus 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Anna Karina in 1977 op Schiphol foto wikimedia commons

Anna Karina (1940-2019) muze van Jean-Luc Godard

16 december 2019 (door Ronald Glasbergen)

Op 14 december overleed op 79-jarige leeftijd zangeres en actrice Anna Karina. Zij was behalve een sprankelend actrice, de grote muze en inspiratie van filmer Jean-Luc Godard. Hij vroeg haar in 1960 voor een bijrolletje in 'À bout de Soufle'. Karina sloeg het aanbod af omdat het een naaktscène was. Een jaar later trouwden Godard en Karina. 'À bout de Soufle' met Jean Paul Belmondo en Jean Seberg dus, zou ongeveer de beroemdste film van de Franse Nouvelle Vague worden.

De Franse filmcarrierre van de toen eenentwintigjarige Karina moest toen dus nog beginnen, maar kreeg al snel mede dankzij haar echtgenoot een vliegende start.  In 5 jaar tijd speelde ze in acht speelfilms van Jean-Luc Godard. Ze had de juiste dosis frisheid, enthousiasme  en fotogenie, die met de kennis van nu, perfect aansloot bij wat Jean-Luc Godard aan films maakte. Godard improviseerde altijd, bedacht vaak kort tevoren op de set wat hij ging doen - hij had goede antennes voor wat acteurs met hun spel konden uitzenden.

De samenwerking leverde enkele van de beste Godards op. Zoals in 1965, 'Bande à Part uit 1964, en de eerste film die Godard met Karina maakte  'Le petit soldat' die gemaakt werd in 1961 maar door het onderwerp -een met het Algerijnse verzet sympathiserende heldin (Karina)- pas twee jaar later kon worden uitgebracht. Karina werkte met Godard samen aan, onder meer 'Vivre sa vie' (1962), 'Une femme est une Femme' ook uit 1961, aan 'Pierrot le Fou' (citaat Marianne (Karina): " Wat kan ik doen? Ik weet niet ik kan doen '), met welke film ze in Berlijn de Beer, de prijs voor beste actrice won waarna haar loopbaan als actrice gebeiteld was.

 

Anna Karina werd  geboren in 1940 in Denemarken als Hanne Karin Bayer en speelde al op veertienjarige leeftijd in een korte Deense film die op het festival in Cannes een prijs won. Ze had een onrustige jeugd liep meermalen van huis weg en liftte zeventien jaar oud naar Parijs waar ze op straat leefde tot ze ontdekt werd door reclamebureau en ze als model voor verschillende modebladen werkte. In die tijd nam ze de naam Karina aan.

Karina en Godard scheidden in 1965 na een tumultueus huwelijk, maar beider carrières waren nu onstuitbaar. Al hebben ze misschien juist samen wel de beste en meest invloedrijke films gemaakt.

Karina werkte daarna behalve met Godard met filmmakers, als Fassbinder, Rivette, Visconti, de Brit Tony Richardson, Georg Cukor en vele anderen. Daarnaast begon en onderhield ze een serieuze zangcarrière waarmee ze eind jaren zestig veel succes had. Als of het niet genoeg was schreef ze ook een viertal romans. Gedreven kunstenaar en actrice maar nu vooral herdacht vanwege het onsterfelijk kwikzilver van haar persoon in onsterfelijke films van de man die niet met haar leven kon, maar van haar hield.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven