woensdag 8 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

And the winner of the Eurovision Song Contest 2020 is...

24 februari 2020 (door Kees Versteeg)

Gaat het coronavirus een bedreiging vormen voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Ahoy? Die kans wordt wel steeds groter. Het virus heeft zich niet alleen vanuit China plotseling explosief verspreid naar landen als Zuid-Korea en Iran (50 doden in de heilige stad Qom wordt er vandaag gemeld) maar ook naar Italië. In Venetië wemelt het ineens van de patiënten. In Frankrijk waren er in een ski-oord al besmettingen geconstateerd, in Israël is het coronavirus inmiddels ook gearriveerd. De besmettingshaarden lijken duidelijk: toeristenplaatsen en internationale bijeenkomsten. 

Er is dus een duidelijke mogelijheid dat het coronavirus ook het Eurovisie Songfestival gaat beïnvloeden. In het ergste geval kan dat worden afgelast - dat gebeurt natuurlijk alleen als de risico's wel erg groot worden. Maar toch. Het lijkt moeilijk voorstelbaar dat het coronavirus Nederland overslaat bij zijn verspreiding. Het is reeël om te veronderstellen dat binnenkort ook in Rotterdam patiënten zullen opduiken. Dan zullen ook hier, net als elders, rigoreuze maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Hoe zit dat eigenlijk precies met het medisch protocol en het bestuurlijk scenario bij een plotselinge uitbraak van het coronoavirus hier te lande, of meer specifiek in Rotterdam? Is de houding van de autoriteiten niet een tikje laconiek? 

Overigens besteedde Jinek eind januari al aandacht aan een mogelijke beïnvloeding van het Songfestival door het coronavirus. Zie dit bericht in de Mediacourant.

Eva Jinek legde het gisteren voor aan zanger Tim Douwsma en VVD-politicus Mark Harbers.

Haalt Songfestival het coronavirus naar Rotterdam?

Links Tim Douwsma, rechts Mark Harbers

Zie ook Dagblad010: Rotterdam zoekt nieuwe quarantainelocatie

Noodplan Songfestival bij uitbraak coronavirus?

AD: Viroloog Ab Osterhaus: coronavirus kan bedreiging vormen voor Songfestival

RTV Rijnmond: Angst voor coronavirus neemt toe in regio

En wat betreft genezing:

Oud malariamedicijn chloroquine helpt tegen symptomen corona

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road