woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Amsterdammers kopen huis in Rotterdam

25 september 2017 (de Redactie)

(Door Hans Roodenburg)

Steeds meer Amsterdammers kopen een woning in Rotterdam. Vooral het centrum van Rotterdam – in de buurt van het Centraal Station – zou in trek zijn.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat in Amsterdam – vooral in de grachtengordel – de prijzen van koophuizen uit de pan rijzen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is in het tweede kwartaal van dit jaar in geheel Amsterdam de prijs van een koophuis gestegen met 21,6 procent.

Terwijl in Rotterdam die stijging ‘slechts’ 6,6 procent was en de huizen gemiddeld van vergelijkbare kwaliteiten veel goedkoper waren. Hoeveel Amsterdammers dit jaar naar Rotterdam zijn verhuisd, weten we niet. In 2015 waren het ruim 1100. Waarbij direct moet worden aangetekend dat er ook ‘yuppen’ van Rotterdam naar Amsterdam verhuizen.


De gemiddelde prijs van verkochte woningen in heel Nederland was aan het eind van het tweede kwartaal circa 258.000 euro. Overigens zegt dat niks want voor een ‘krot’ betaalt men al 50.000 tot 100.000 euro en voor een vrijstaand huis ergens tussen de 400.000 en de 1 miljoen. Wel houdt de NVM bij de gemiddelde prijsstijging: sinds het tweede kwartaal van 2016 zijn de huizenprijzen tot en met het tweede kwartaal van dit jaar 9 procent gegroeid.

Foto hiernaast: Provenierssingel 525.000 k.k. (Bron foto: Funda) Een duidelijke trend in een opgaande markt. Maar het kan evenzo goed andersom gaan, zoals vele huizenbezitters inmiddels hebben ervaren. Vooral zij die gedwongen werden om hun huis te verkopen (bijvoorbeeld door echtscheiding of werkloosheid) hebben te maken gehad met het onder water staan van hun koopwoning (een prijs minder dan waarvoor men het heeft gekocht).

Wat velen niet beseffen is dat de huizenprijzen ook een onderdeel uitmaken van de prijsinflatie in ons land. En daarop zijn weer vele cao-onderhandelingen en macrocijfers van het kabinet gericht. Hoe hoger de prijzen van woningen, hoe méér inflatie.

Het zal overigens de individuele huizenbezitter een zorg zijn. Hoe meer zijn bezit toeneemt. Hoe liever hij (of zij) het heeft. Het dieptepunt in de afgelopen jaren lag in 2013 waarbij het opvalt dat er enorme verschillen kunnen ontstaan in Nederland. De randstad is in iedere situatie dan ook altijd duurder dan de rest van het land. Dat heeft te maken met de werkgelegenheid én dat daar de grote steden zijn waarnaar iedereen trekt.

Om een voorbeeld te geven, in een uithoek van het land betaalt men voor een koophuis met 500 vierkante meter grond hooguit 250.000 euro terwijl bijvoorbeeld in het Rotterdamse Kralingen voor een vergelijkbare woning en kwaliteit daarvoor al gauw 700.000 euro of meer moet worden neergeteld.

Foto hierboven: Stationssingel 300.000 kk. (Bron foto: Funda)

Vandaar ook dat steeds méér beleggers de woningmarkt betreden om die vervolgens te verhuren in de vrije sector. Met name de starters komen hierdoor moeilijker aan een eigen huis. Het Kadaster en de NVM menen dat ergens tussen de 10 en 20 procent op de huizenmarkt beleggers aantrekt. Amsterdam is hierin ook weer koploper waar volgens een onderzoek van EenVandaag (televisieprogramma) bijna een op de vijf verkochte huizen door particuliere beleggers is gekocht.

In Rotterdam zou dat om 14 procent gaan. Om een voorbeeld te noemen: koopt een particuliere belegger een pand op voor pakweg drie ton dan verhuurt hij dat voor minstens 1000 euro per maand waarbij hij erop gokt dat de wettelijke huurverhogingen jaarlijks minimaal 2,5 procent bedragen.

Tel uit de winst voor de particuliere belegger die hiermee meer rendement maakt dan op de spaarrekeningen of in aandelen. Waarbij wel moet worden aangetekend dat dit gebeurt op de situatie van dit jaar. Niemand kan in de beleggingswereld in het koffiedik kijken hoewel dat erg veel gebeurt.

Dat heeft ook alles te maken met het risicoprofiel dat particulieren moeten maken. Hoe minder risico men wil lopen, hoe minder men zich in aandelen, obligaties of vastgoed stort. Hoe meer geld (vermogen!) men heeft hoe groter men bereid is risico te nemen. Dat is een wet van meden en perzen.

Het Kadaster merkt ook dat de starters minder greep krijgen op de eigen woningmarkt. Particuliere beleggers, die het vermogen op de plank hebben liggen, nemen de plaats van starters over. Bovendien zijn de hypotheekeisen aangescherpt. Kon men vroeger nog een hypoheek op het aan te kopen huis van 120 procent krijgen, nu is dat hooguit 99 tot 100 procent van de aankoopprijs of zelfs van de waarde onroerende zaken af.

Hangt van de bank of financieringsinstelling af. En uiteraard van het vermogen en de inkomsten die de koper zelf bezit. Een huishypotheek loopt in principe niet meer dan 30 jaar. Zolang men de maandelijkse lasten nog op kan brengen, zal geen enkele financier moeilijk doen.

Centrum van Rotterdam met Leuvehaven op de voorgrond. (Foto © Rinus Vuik)

Deel dit bericht met je vrienden!