dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

‘Ambtenaren moeten fietsen naar het werk’

4 maart 2009 (de redactie)

Ambtenaren moeten voortaan met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk komen. GroenLinks wil dat ambtenaren de volledige kosten van een abonnement voor het openbaar vervoer vergoed krijgen. Fietsers krijgen wat GroenLinks betreft straks een hogere kilometervergoeding en automobilisten ontvangen niets.

Nu ontvangen ambtenaren nog 2,20 euro per maand voor elke kilometer die zij met de auto of de fiets naar hun werkplek rijden. Werknemers van de gemeente die met de tram, bus of de trein reizen krijgen nu 85 procent van hun reiskosten terug.

,,Mensen in de stad hebben enorm veel last van luchtverontreiniging en de vele verkeersopstoppingen”, zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs van GroenLinks. ,,Bij de gemeente werken duizenden mensen, dus als je de ambtenaren massaal uit de auto kunt krijgen, maken we een flinke klapper in het oplossen van de problemen. We willen daarom de fietsvergoeding verhogen naar ongeveer drie euro per kilometer per maand en de autovergoeding helemaal afschaffen. Een ambtenaar die elke dag tien kilometer fietst verdient daarmee dan dertig euro per maand. Genoeg om een goede fiets te kopen en het onderhoud te betalen.”

Ambtenaren kunnen ook kiezen voor een vergoeding van hun abonnement voor het openbaar vervoer. Nu moeten zij nog een deel zelf betalen. ,,We maken het onze ambtenaren graag nog wat aantrekkelijker om met de fiets of het openbaar vervoer te reizen”, zegt Verwijs. ,,Voor een stad die klimaatneutraal wil worden is dat een vanzelfsprekende stap.”

 

Deel dit bericht met je vrienden!