woensdag 8 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

€Alex’ en ‘Max’ in Ghana

29 januari 2013 (door Jim Postma)

Ook naar de tv gekeken op de avond dat ‘Bea’ aftrad? Jeetje, ik wist niet dat zoveel 'bekende' Nederlanders dagelijks op de koffie gaan bij Beatrix. Het opmerkelijke is dat ze ook allen ‘Alex’ en ‘Max’ goed kennen.

Een enkeling zei dat Alexander minder intelligent is dan zijn moeder. Nou ja, zij kunnen het weten. Ik had een heel andere indruk. Maar ik ga ook niet dagelijks op de koffie.

Wel was ik correspondent voor Nederlandse media in West Afrika toen het pas getrouwde stel hun eerste buitenlandse staatsbezoek aflegde in Ghana. Ik zat drie dagen op hun lippen. Alles gebeurde in mijn woonplaats Accra. Ik kende alle mensen die hen ontvingen en rondleidden. Van Arthur Japin tot de Ghanese president. Van liftboy tot de hotelbediende.
Ik hoorde geen onvertogen woord. Behalve van de Nederlandse roddelpers. Ze hadden geen idee waarover ze schreven. Nog nooit zulke bange journalisten meegemaakt, ze durfden amper een taxi te pakken of op straat te lopen. Al die enge donkere mensen. Maxima durfde dat wel en wandelde in haar eentje naar een lokale markt, waar een verslaggever van het blad ‘Vriendin’ haar opwachtte. Hij eiste dat hij een foto mocht maken, zo niet dan zou hij al zijn collega’s waarschuwen waar ze haar konden vinden. Hij mocht zijn plaatje maken.

‘Alex’ en ‘Max’ bezochten ook Elmina, het hoofdkwartier van de Nederlandse slavenhandel. Een stadje met een groot fort (kasteel) met donkere kelders met tralies, waarvan de ingang is aan landzijde en de uitgang aan de Atlantische oceaan. Een gedurfd en historisch beladen bezoek. Nu wil het toeval dat Paul Schuttenbelt, mijn beste vriend in Ghana, het koninklijk stel in Elmina mocht rondleiden. Paul was al jaren bezig het stadje en het fort te renoveren. Met subsidies die hij overal uit de wereld vandaan plukte lukte dat heel goed. Paul wist alles van Elmina en zijn haven, die uitgediept moest worden.
Tot Willem Alexander langskwam. Paul: ,,Hij is heel anders dan ik verwachtte. Hij stelde vragen waarop ik moeite had met het antwoord. Hij sprak met kennis van zaken. Goeie gozer.’’

In het fort was een plechtigheid op de binnenplaats, waar alle belangrijke notabelen – en dat zijn er in Ghana heel veel – samenkwamen. De burgemeester van Elmina had een origineel idee. De roddelpers was al opgestapt, toen hij aan Willem en Maxima een traditioneel gewaad gaf en zei dat hij hoopte dat ze die kleding aan durfden te trekken.
Dat deden ze. In het hoofdkwartier van de Nederlandse slavenhandel. Achteraf boden journalisten van roddelbladen, inclusief De Telegraaf en Algemeen Dagblad, veel geld voor mijn kiekjes. Hoogste bod was 2500 euro. Aantrekkelijk voor een freelance correspondent in Afrika, maar ik zag het al op de voorpagina staan van Story of Weekend: ,'Alexander en Maxima verkleden zich in het openbaar'.

Terwijl ze de traditionele kleding over hun dagelijkse kloffie aantrokken. Gewoon goed gedaan.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven