donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Afschaffing koopzondag is christelijke betutteling

3 maart 2009 (de redactie)

De regering wil dat Rotterdam niet meer op zondagmiddag mag winkelen. De koopzondag verstoort te veel de gedachte dat onze lieve heer na zes dagen van noeste arbeid wel aan een rustdag toe was. Het valt niet mee om in zes dagen een hele wereld te scheppen. Onze regering wil dat we daar rekening mee houden.

Persoonlijk heb ik liever op zaterdag een rustdag. Eerst sporten, het café in en dan zien we wel wat er komt. Op zondag word ik weer serieus. Dan wil ik mijn boodschappen doen, kleding kopen als dat nodig is en freewheelen achter het beeldscherm. Beetje werken eigenlijk. Mijn tijdsindeling deugt niet volgens de regering. Ik mag niet op de zesde dag rusten. Ik moet het doen zoals God het ooit deed. Op de zevende. En ik niet alleen, nee alle Rotterdammers, pardon: niemand in Nederland mag op zondag boodschappen doen. Iedereen moet rusten op dezelfde dag. Het ideaalbeeld van de ware Nederlandse christen. Op zondag geen tv, geen auto’s, geen vliegtuigen, geen theater, geen bioscoop, geen kleur en zeker geen winkels, alleen maar grijs en bezinnen op het leven. Omdat God moest uitrusten.
Om die reden blijft de Coolsingel voortaan op zondag leeg.

Niet iedereen is het daarmee eens. Vooral de winkeliers klagen, het gemeentebestuur is pissig. Ook in Den Haag en Amsterdam is dat zo, maar Den Haag beslist.
Dit is nou echte betutteling. Vanuit de kerk via de politiek.

Deel dit bericht met je vrienden!