maandag 25 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Afkicken via AA in 12 stappen

15 augustus 2016 (AA anoniem auteur)

Zo’n 2.000 mensen bezoeken jaarlijks de meetings van de organisatie Anonieme Alcoholisten (AA). Een deel van hen komt uit een kliniek en wil extra nazorg. Een ander deel komt rechtstreeks naar de meetings. De meeste van hen die voor het eerst naar zo’n bijeenkomst zijn geweest zeggen na afloop: ‘Ik dacht dat ik de enige was.’

De oorsprong van de AA ligt in de Verenigde Staten waar de beweging in 1935 werd opgericht door de alcoholverslaafde zakenman Bill Wilson en de arts Bob Smith, eveneens worstelend met zijn alcoholprobleem.


De mannen hadden ontdekt dat het hen enorm hielp door met lotgenoten over hun verslaving te praten. Al snel werden daarna door heel het land therapeutische bijeenkomsten georganiseerd.

In Nederland werd de AA opgericht in 1948. Oorspronkelijk bestond de toenmalige AA-aanpak uit zes stappen. Inmiddels is dit aantal verdubbeld naar twaalf. De belangrijkste stappen hierbij op een rij:

Ik erken dat ik machteloos sta tegenover alcohol en dat ik de controle over mijn leven heb verloren. (2). Ik zet mijn tekortkomingen op een rij. (3). Ik maak een lijst met namen van alle mensen die ik heb benadeeld en ben bereid om het met hen weer goed te maken. (4). Ik probeer om datgene wat ik geleerd heb aan andere alcoholisten door te geven en probeer voortaan volgens deze stappen te leven.

(Bron: AA en De Telegraaf).

***

AUTODIEVEN

(Door Jim Postma)

Onder het kopje ‘Niets is veilig’ worden volgens de politie regelmatig allerlei auto-onderdelen gestolen door heel het land. Geliefde items zijn onder meer wielen, sturen, airbags of navigatiesystemen. Maar een eigenaar van een Seat die zijn wagen in Rotterdam had geparkeerd, weet inmiddels dat ook andere onderdelen voor het dievengilde niet meer veilig zijn. Zoals zijn autodeur… Toen hij terugkwam bij zijn wagen kon hij zo instappen, want de bijrijdersdeur bleek er met grote precisie te zijn uit geschroefd.

***

(Bron: Politie persvoorlichting).

Autodieven (2)

Nog veel sterker was mijn ervaring in deze toen ik (Jim Postma) zelf in mijn toenmalige Pausmobiel van het merk VW was teruggereden vanuit het zuiden van Spanje. Na zo’n 3,000 kilometer kwam ik weer in Rotterdam aan. In etappes was ik daarvoor allerlei kleine hotelletjes gereden met parkeerplaatsen op het binnenterrein om te voorkomen dat er uit mijn wagen werd gestolen. Naast antieke meubeltjes ook nog zo’n honderd liter wijn van de diverse Spaanse boeren.

Nadat ik voor mijn deur die dag er alles had uitgeladen, zonder dat er dus onderweg ook maar iets was gestolen, viel ik van mijn geloof af toen ik de volgende ochtend naar mijn auto wandelde. Mijn gehele voorruit was verdwenen. Via de rubberen randen daar omheen geheel losgesneden door de meest asociale autodieven die ik ooit ben tegen gekomen. Immers het wagentje was mede bedoeld voor het vervoer van een gehandicaptenorganisatie waar ik in die tijd voor werkte. Het was een hele speciale ruit die voor zo’n 1200 euro moest worden besteld.

Toen ik eindelijk van mijn garage in Rotterdam-Zuid te horen kreeg dat de ruit was gearriveerd stapte ik blij in de wagen vanuit mijn woonplaats achter het Centraal Station. Nauwelijks was ik gearriveerd voor het Maastunnelcircuit of er kwam plotseling een hoosbui los die mij geheel aan de weergoden overleverde. Een terug was er niet meer en zo werd ik dus letterlijk achter het stuur, zonder de autoruit, zeik- en zeiknat.

Het allerergste was dat bij tram- en bushuisjes mensen mij stonden na te wijzen, krom van de lach. Een ‘Daily Shit’ om nooit meer te vergeten.

(Bron: Vandaag en Morgen).

***

Lezers kunnen hun dagelijkse ervaringen op dit gebied sturen aan j.postma@vandaagenmorgen.nl

 

Lees meer over:

afkicken
Deel dit bericht met je vrienden!