woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

De stoepen van hogescholen waren dondermiddag omringd door krijtspray. Bld. CCN!

Studentenacties voor compensatie collegegeld

23 april 2021 (een van de redacteuren)

Corona en de maatregelen hebben ook van studenten een stevige tot l geeist. De nood is hoog vinden niet alleen de studenten. Zij zij het wel die als vanouds in actie komen. Zo is er afgelopen week actie gevoerd in Amsterdam, Groningen en Utrecht, om meer aandacht te vragen voor de benarde situatie waar veel studenten in verkeren. De groepen daar richten zich in eerste instantie op hun eigen Colleges van Bestuur, om uiteindelijk met hun steun naar de Tweede Kamer te stappen.

Petitie parlement

Actiegroep Compenseer Collegegeld NU haalde in één dag 25.000 handtekeningen op voor de petitie waarin zij pleiten voor compensatie van het betaalde collegegeld over het studiejaar 2020-2021. Hiermee hebben ze de 40.000 handtekeningen gehaald die ze nodig hebben om de petitie aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden.

Dat aantal handtekeningen is inmiddels al opgelopen tot meer dan 50.000. De actiegroep hoopt dat het groeiende aantal ondertekeningen de grote noodzaak onder studenten voor compensatie laat zien en de Tweede Kamer kan overtuigen. Woordvoerder Jerom Maat: "De steun die onze petitie heeft gekregen is echt overweldigend. Het is heel goed om te zien dat het zo hard gaat ineens. Die vijftigduizend is des te meer reden om nog harder te vechten; er zijn zoveel studenten die de compensatie hard nodig hebben."

 In actie in Utrecht, Groningen en Amsterdam Bld. CCN! 

De groep is nog lang niet klaar: er zijn verschillende acties op touw gezet om op mbo's, hogescholen en universiteiten de Colleges van Bestuur zich uit te laten spreken voor de eisen. Studenten organiseren zich lokaal om door middel van acties de besturen te overtuigen.

Daarnaast worden er zwartboeken in elkaar gezet en brievenacties opgezet, om duidelijk te maken wat het onderwijs in deze vorm met studenten doet. Eén ding is duidelijk: de nood is hoog. Een student in Groningen geeft aan: "Ik wacht nog af of ik mijn stage mag gaan lopen. Ik zit thuis, terwijl mijn stage steeds uitgesteld wordt. Het is maar de vraag of en wanneer ik aan de slag kan, terwijl ik nu collegegeld betaal voor thuis zitten in onzekerheid en ik straks ook voor mijn opgelopen studievertraging moet gaan betalen."  Voor veel studenten in Rotterdam is dat niet anders.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!