dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Aboutaleb 'verbrandt' Marokkaanse namenlijst

6 maart 2009 (de redactie)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft donderdag de gemeenteraad verzekerd dat de omstreden Marokkaanse namenlijst in Rotterdam niet door ambtenaren gebruikt gaat worden.

Volgens Aboutalebs eigen partij, de PvdA, circuleerden dergelijke lijsten nog zeker tot begin februari in Rotterdam. De burgemeester stelde echter dat de namenlijsten in het gemeentehuis niet voorkomen. Aboutaleb gaf aan de Marokkaanse namenlijst te 'verbranden' mocht hij deze nog aantreffen op het stadhuis. De burgemeester is van mening dat ouders van Marokkaanse afkomst elke naam voor hun kind moeten kunnen kiezen.

Overigens zullen ambtenaren de ouders wel wijzen op de lijst en hier voorlichting over geven.

De Marokkaanse regering heeft alle Nederlandse gemeenten een lijst met namen doen toekomen die ouders met de Marokkaanse nationaliteit hun kinderen moeten geven. Het kiezen van een naam die niet op de lijst voorkomt kan tot problemen leiden als men bijvoorbeeld naar Marokko reist of een erfenis van een familielid ontvangt.

PvdA en CDA in de Tweede Kamer willen dat het kabinet opnieuw maatregelen bekijkt om de Marokkaanse overheid te bewegen om Marokkanen de vrijheid te geven elke naam voor hun kind te kiezen.

Marokko laat de oproep van de Nederlandse regering links liggen. Sterker, het land heeft zelfs besloten de gewraakte namenlijst uit te breiden. Berbernamen zijn nu praktisch uit den boze.

 

Deel dit bericht met je vrienden!