maandag 18 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Tweebosstraat. Bld V&M via google maps

Aboutaleb en de Verenigde Naties

26 juni 2021 (Han van der Horst)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb windt zich nogal op over een  recente brief van de Verenigde Naties waarin de VN zijn zorg uitspreekt over de mensenrechten in het Rotterdamse woonbeleid.  Hij heeft namelijk in Zuid-Afrika en Mumbai gezien wat dakloosheid werkelijk betekent. Hoe durft men daarmee de Maasstad te op één lijn te stellen?

Het is nogal goedkoop je eigen straatje schoon te vegen middels een vergelijking  met een land en een stad die per inwoner maar een paar procent kunnen uitgeven van wat Rotterdam spendeert – aan idiote opkalefateringen van de Coolsingel en zo. We zullen over Feyenoord maar niet beginnen. Dat nemen de echte supporters van die club zelf wel voor hun rekening.

De brief van de VN gaat namelijk niet allereerst over slechte woontoestanden maar over ongelijke behandeling van  burgers.  Ze neemt de onlangs begonnen afbraak van de Tweeboschbuurt als uitgangspunt. De vijf ondertekenaars constateren dat Rotterdam consequent goedkope huisvesting neerhaalt en vervangt door dure woningen. Zo worden arme Rotterdammers uit de stad verdreven. Je leest in dat kader soms walgelijke metaforen. Zo kun je in mijn vaderstad Schiedam horen dat deze stad het ¨afvalputje¨ van de Rijnmond zal worden als teveel Rotterdammers met een laag inkomen daar een toevluchtsoord zoeken. Inmiddels vindt  ook in Schiedam de sloop van betaalbare huizen gestaag voortgang.

Daarom leggen de VN-rapporteurs de vinger juist op de zere plek. De bestuurderen van Rotterdam denken dat de stad erop vooruitgaat als je arme mensen door beter gesitueerden vervangt. Daar knapt zo´n buurt volgens hen van op. Ook de gouverneur-generaal van de kolonie Rotterdam Zuid, Marco Pastors, denkt er zo over. 

Het is mij altijd een raadsel geweest, waarom een linkse burgemeester en linkse partijen zich bij zo´n beleid aansluiten. Van Leefbaar Rotterdam en de VVD kun je zoiets verwachten. Voor hen is het ¨oorlog aan de hutten, vrede aan de paleizen¨ altijd een tweede natuur geweest. Dat geldt ook voor zo´n Pastors. Van PvdA en Groen Links verwacht je toch zeker dat zij de bewoners van betaalbare huizen tot het uiterste verdedigen. Dat  Rotterdammers niet op de Verenigde Naties hoeven te wachten voor gezegd wordt waar het op staat: dat dit beleid een schande is en de spot drijft met de mensenrechten. . Ooit kon je wat dat betreft op de Pvda of Groen Links – en zijn roemruchte voorgangers – rekenen. Nu al lang niet meer.

De bestuurderen van Rotterdam denken dat de stad erop vooruitgaat als je arme mensen door beter gesitueerden vervangt

Inmiddels heeft de ondergang van de Tweebosbuurt zich ontwikkeld tot een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Rotterdam. De manier waarop de gemeente in samenwerking met de woningbouwcorporatie Vestia de tevreden bewoners in een lang proces weg wisten te treiteren, is een slag op het hart van de hele stad.. Het belooft  weinig goeds voor de toekomst.

Volgend jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Als U lid bent van een politieke partij die de menselijkheid centraal stelt, eis dan van kandidaten een duidelijke stellingname vóór of tegen het afbreken van betaalbare woningen. Accepteer geen smoesjes over vocht, schimmel en de slechte staat van zulke woningen. Eis duidelijkheid. Stem in ieder geval nooit of te nimmer partijen die hebben meegewerkt aan de sloop van de Tweebosbuurt. Anders is Rotterdam straks niet meer voor de Rotterdammers maar voor de corpsballen die dankzij de financiële steun van pipa wél een hypotheek kunnen krijgen. In tegenstelling tot Úw kinderen en kleinkinderen. Omhels de stad. Laat je niet verdrijven.

Reacties op dit artikel naar contact@vandaagenmorgen.nl 

Zie ook:

Lees meer over:

wonen VN Tweeboschbuurt
Deel dit bericht met je vrienden!