vrijdag 6 augustus 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Aanwas jeugd Rotterdam is goed teken

22 februari 2013 (Hans Roodenburg)

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In een stad als Rotterdam neemt het aantal kinderen van 0 tot 5 jaar al jaren toe, zo blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Dat biedt uitstekende perspectieven voor economische groei op langere termijn. Méér dan in gemeenten waar de bevolking veroudert.

Impuls
Immers, als jongeren later goed opgeleid zijn met minstens lagere en middelbare school dan kan de arbeidsmarkt – en dus indirect de economie in dat gebied – een prima impuls krijgen.
De toename van het aantal jonge kinderen in de vier grote steden vond in eerste instantie vooral plaats in de Vinex-wijken (nieuwbouw), maar vanaf 2006 ook in de ouderen delen van de stad, aldus het CBS. In stedelijke buurten van Rotterdam – vaak ook de oude stadscentra – groeide in de leeftijdscategorie van 0 tot 5 jaar het aantal kinderen zelfs zeer sterk.
Van de Vinex-wijken in Rotterdam springt Nesselande eruit (+ 1700 jonge kinderen in de periode 2002-2011).

Als jongeren goed opgeleid worden op hoger of middelbaar niveau kan de arbeidsmarkt – en dus indirect de economie in dat gebied – een prima impuls krijgen. Foto: Zoover

Kanttekening
De onderzoekers Niels Kooiman en Jan Latten van het CBS plaatsen wel de kanttekening dat de sterke toename van het aantal jonge kinderen in stedelijke buurten sinds 2008 een gevolg kan zijn van de verslechterde koopwoningmarkt waardoor jonge stellen na het krijgen van een kind minder makkelijk doorstromen naar een (ruimere) woning aan de rand van de stad. Daarnaast kan meespelen dat woonvoorkeuren van jonge gezinnen veranderen.
Om een indicatie te geven van de groei van de jeugd in de stad, in 2012 was 6,3 procent van de inwoners van de vier grote steden jonger dan zes jaar. In 2000 was dat nog maar 5,9 procent. In de rest van Nederland nam het aantal jonge kinderen in de periode 2000-2012 juist af. Het aandeel jonge kinderen buiten de vier grote steden daalde van 6,3 naar 5,4 procent.

Terugloop
Zelf hebben we geanalyseerd aan de hand van de statistieken dat in de traditionele Rotterdamse wijken – zoals Tarwewijk, Feijenoord, Afrikaanderwijk, Spangen, Delfshaven en Nieuwe en Oude Westen - waarin zich vroeger veel allochtonen hebben gevestigd het percentage heel jonge kinderen terugloopt. Het was eerst een bekend gegeven dat in allochtone gezinnen méér kinderen werden geboren dan in de autochtone huishoudens waarin de algemene scholing iets hoger lag.
Aan de hand van de cijfers van het CBS komen we dan ook tot de conclusie dat de ‘geboortegolven’ bij alle Rotterdamse groepen steeds meer tot elkaar komen.

Het aantal extra jonge kinderen in de andere grote steden stijgt vooral in de Vinex-wijken Ypenburg, Leidschenveen en Wateringse Veld (Den Haag), Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern (Utrecht) en Yburg (Amsterdam).
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!