vrijdag 29 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Een klassiek Italiaans stiletto

Aantal steekincidenten neemt onrustbarend toe; welke messen mogen wél en welke messen mogen niet?

7 januari 2020 (door Kees Versteeg)

Wat zegt de Wet Wapens en Munitie?

In ieder geval zijn verboden: Stiletto's, valmessen, werpmessen, vlindermessen (tenzij je natuurlijk een vergunning hebt).

De term stiletto wordt vaak gebruikt voor een vouwmes dat zich door middel van een veer automatisch zijwaarts kan openen.

Valmessen zijn uitklapbare messen die niet zijwaarts openen, maar waarbij het lemmet naar voren uit het handvat komt. Dit kan op zwaartekracht, zo’n mes wordt dan een valmes genoemd. Parachutisten gebruikten dit in de Tweede Wereldoorlog.

Een werpmes is een speciaal soort mes gemaakt om geworpen te worden. 

Het vlindermes of balisong is van Filippijnse oorsprong. Het is een soort opvouwbaar zakmes met twee handvatten die rond kunnen draaien in tegengestelde richting, dusdanig dat, wanneer het mes gesloten is, het lemmet binnen de groeven in de handvatten wordt verborgen. Het lemmet kan door een ervaren gebruiker snel worden uitgevouwen met één hand.

Van belang is dat het mes twee snijkanten heeft, of een stootplaat, maar ook kan een ander mes onder het verbod vallen.

Voorwerpen die niet bedoeld zijn als wapen - zoals een eenvoudig broodmes of honkbalknuppel - maar die, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder ze worden aangetroffen, wel als zodanig gebruikt worden

Daarom is het bijvoorbeeld strafbaar om in een uitgaansgebied - of op scholen - om het even welk mes bij je te hebben. Net zo min als dat je tijdens rellen een honkbalknuppel bij je mag hebben. Je bent dan vast en zeker niet van plan om écht te gaan honkballen.

Toevoeging: inmiddels is er een roep om een landelijk verbod op messen Burgemeester Smallingerland pleit voor landelijk verbod op messen in de openbare ruimte 

Foto's zijn afkomstig van Wikipedia

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road