vrijdag 3 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Aanmerkelijk koeler het weekeinde

1 mei 2009 (door de Redactie)
De voorbije grasmaand bracht ons zonder meer riant weer op de meeste dagen en de maand is dan ook uitgekomen op een tweede plaats wat de temperatuur betreft. Bijna 4 graden was het te warm in Rotterdam en eigenlijk kijken we niet eens meer op van zulke temperatuuroverschotten.

In een groot deel van het land was de maand ook erg droog met op sommige plaatsen niet meer dan 10 millimeter regenwater.
April 2007, het is hier al eens aangehaald, lijkt onverslaanbaar voorlopig met in de Maasstad zelfs tien zomerse dagen, dus dagdelen met tenminste 25 graden of meer.
Vorig jaar grossierde de maand mei juist in hoogzomerse omstandigheden en werd het prompt de warmste en zonnigste meimaand ooit.

Na een prachtige Koninginnedag (wat het weer betrof) plakken we er vandaag nog zo’n droge, zonnige en warme dag aan vast. Veel wind staat er niet deze vrijdag en als die waait is dat uit een vrij noordelijke richting.

Met rugdekking van de meizon stijgt het kwik naar een graad of 20, mogelijk 21 in de binnenstad
Er is een kans op het zien van een paar stof - of zandhoosjes in de middag.
Door de sterke verwarming van het stadse beton en asfalt ontstaat daar een tekort aan lucht (warme lucht stijgt snel op vanaf het aardoppervlak) en dat luchttekort moet worden aangevuld door de koelere omgevingslucht.
Â
Die (snelle) instroom geeft nogal wat turbulentie soms en dan kunnen zich ook minihozen ontwikkelen. Â
Deze dustdevils zijn ongevaarlijk voor volwassen mensen, maar er zijn gevallen bekend dat zulke minihozen kleine kinderen tegen de vlakte sloegen.

Het weekeinde geeft een weersverandering.
Opvallend is dat de temperatuur gevoelig moet inleveren en op een graad of 15 gaat uitkomen, vooral op zondag. Dan kan er misschien zelfs wat lichte motregen langskomen.
Zaterdag heeft nog de betere papieren met zon en tot 17 graden.
Aanlandige winden gaan het voor het zeggen krijgen en vanaf de nog koude Noordzee kan nooit warmte worden meegenomen begin mei.
Het eerste gedeelte van de nieuwe week zal licht wisselvallig en vrij koel gaan verlopen.
Later volgende week zien we dat hoge druk, eerst enkele dagen voor anker bij Ierland, aspiraties koestert om zich tot boven onze omgeving uit te breiden. Goed weer is vanzelfsprekend het gevolg. Â

weerman Marc Putto
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road