woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Cast steunt de staking met eigen protestborden, foto Fred Ernst

Juffenballet op dag van de onderwijsstaking

31 januari 2020 (de redactie)

Vanmiddag, tijdens de onderwijsstaking, stond de voorstelling Juffenballet (6+) van Maas theater en dans en BonteHond voor een uitverkochte grote zaal in Theater Zuidplein. Cast én 600 man publiek betuigen hun steun aan de leerkrachten. Na afloop van de voorstelling gingen zij op de foto: met een duim omhoog voor iedere docent! Voor Maas theater en dans en BonteHond is het onderwijs één van de belangrijkste doelgroepen. Vijftig procent van hun publiek bereiken ze via scholen. De leerkrachten zijn daarbij belangrijke schakels. 

De voorstelling is een pleidooi voor het belang van spelen en het aanpakken van prestatiedruk in het onderwijs.

Publiek doet duim omhoog voor alle docenten, foto Fred Ernst

Over de voorstelling (die ook nog te zien is op 24 en 25 april in Theater Rotterdam)

Familievoorstelling over juffen onder druk. Docenten en schoolleiders staken onder andere vanwege torenhoge werkdruk in het onderwijs, en laat dat nou precies één van de thema’s in de voorstelling zijn.

Regisseur René Geerlings: “Zoals wij allemaal weten staat het onderwijs onder grote druk. Remedial teachers, leerlingvolgsystemen, foutenanalyses, registratieformulieren, managementcontroles, deskundigheidsbevordering en prestatiebonussen, allemaal ingewikkelde termen waarmee de onderwijzer lam geslagen wordt. Voor spelen is op school nog maar weinig ruimte. Terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat spelen onmisbaar is voor de ontwikkeling van een kind. En wat voor juffen krijg je als de druk om te presteren steeds groter wordt? Ik vond het de hoogste tijd om dit nijpende probleem als startpunt te nemen voor een familievoorstelling, een ode aan de fantasie.”

Sprookjesachtig koninginnendrama voor de hele familie. In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

In Juffenballet lopen de toverwereld en de echte wereld door elkaar. Zodra de leerlingen het lokaal verlaten, groeit het klaslokaal vol met bomen. Overdag geven de juffen het goede voorbeeld, maar na het luiden van de schoolbel gooien ze hun haren los. Welkom op basisschool Zonderland, een eclectische wereld van krijt, vuur, sneeuw en wolken met veel dans, muziek en af en toe een spannend liedje.

 

Foto Fred Ernst
Deel dit bericht met je vrienden!