Prijzen koopwoningen 5% omlaag

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal van dit jaar 5,2 procent goedkoper dan in hetzelfde kwartaal van 2022. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 daalden de prijzen met 1,9 procent.
De prijzen van koopwoningen en onroerend goed volgen met enige vertraging door de lang lopende financiering, de omgekeerde koers van de inflatie en de meestal daarop stijgende rente. Als de rente stijgt vertraagt de stijging van de prijzen Dat is niet 1 op 1 en geen absolute wet, wel een trend. Allerlei overheidsmaatregelen zoals die welke speculanten beïnvloeden spelen ook een rol. Zo is onder het afgelopen kabinet het huisjesmelken iets minder aantrekkelijk geworden al zullen we zien waar dit een volgende kabinetsperiode met mogelijk een rechtser of een linkser kabinet uitgaat |
De prijzen waren in alle provincies lager dan een jaar eerder. De daling was met 8,7 procent het grootst in Utrecht en met 2,7 procent het kleinst in Zeeland. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 daalden in alle provincies de prijzen van bestaande koopwoningen.

Prijzen en aantallen transacties in heel NL Bld CBS
Overal lager
In het tweede kwartaal van 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies lager dan een jaar eerder. Dat was voor het eerst in ruim 9 jaar. Daarnaast waren er in bijna alle provincies minder woningtransacties. Voor alle woningtypen gold een daling van de prijzen en het aantal transacties. De prijsontwikkelingen zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen en aantallen transacties in vier grootste steden Bld CBS
Rotterdam tikje minder daling
Ook in de vier grootste steden van Nederland waren de prijzen van bestaande koopwoningen lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Utrecht noteerde in het tweede kwartaal van 2023 met 12,3 procent de grootste daling. Alleen in Rotterdam was de daling met 4,8 procent kleiner dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast daalden in alle vier de steden de prijzen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023.
Wat de woningtransacties in de vier grootste steden betreft is het beeld in het tweede kwartaal van 2023 wisselend. In Rotterdam en Utrecht gingen er minder woningen van de hand dan een jaar eerder, maar in Amsterdam en Den Haag meer. In het eerste kwartaal van 2023 lag in alle vier de steden het aantal transacties lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022.
Bron CBS