Aanhangers Turkse presidentskandidaten op de vuist in Amsterdam
(update 9 mei 11 AM) Zondagavond 7 mei zijn er ongeregeldheden ontstaan in de Rai Amsterdam Zuid. Op dat moment was de sluiting voor het stemmen voor de Turkse presidentsverkiezingen in het buitenland. Op het moment dat de organisatie de situatie niet meer onder controle had waardoor de openbare orde werd verstoord, heeft de politie opgetreden om de rust weer te laten wederkeren. De verkiezingen gaan officieel tussen vier presidentskandidaten maar gaan vooral tussen zittend president Erdogan en de aanvoerder van zes verenigde oppositiepartijen Kemal Kılıçdaroğlu.
Veel op het spel
Sommige prognoses voorspellen een nek aan nek race in de verkiezingen tussen langzittend president Erdogan en oppositieaanvoerder Kılıçdaroğlu. Daarin kan de Turkse diaspora van in totaal ca 5% waar de Nederlandse stemgerechtigden een klein deel van uit maken een belangrijke rol spelen. En er staat zowel binnenlands als in het buitenland veel op het spel. Binnenslands is onder Erdogan de repressie tegenover afwijkende meningen sterk toegenomen en is na aanvankelijke sterke welvaartsgroei, de economie in een impasse geraakt. Buitenlands voert het Turkije van de AK partij, een vaak grillige koers. Tegelijk is het land onmiskenbaar een zeer belangrijke NATO partner en alleen al door zijn diaspora, maar ook door zijn economie en vluchtelingenopvang, belangrijke EU-partner. Al die belangen dragen bij aan de inzet en emotie van aanhangers van de verschillende politieke hoofdrichtingen in de Turkse politiek.
De Rai op zondagavond 7 mei
Rond 21.00 uur krijgen agenten de melding om te gaan naar de Rai waar op dat moment de stembiljetten voor de Turkse verkiezingen worden geteld. De situatie is dusdanig uit de hand gelopen dat de organisatie die verantwoordelijk is voor een veilig verloop van de verkiezingen, de hulp van de politie nodig heeft. Vervolgens is de politie in grote getalen ter plaatse gegaan en treffen binnen in de Rai een chaotische situatie aan waarbij er een massale vechtpartij tussen ongeveer 300 personen gaande is.
Er zijn verschillende lezingen van de oorzaak van de vechtpartijen. Volgens het Turkse Yesil Sol (groene partij) geciteerd in Het Parool zouden ondre meer uit Duitsland afkomstige ultranationalistische jongeren provocerende leuzen hebben geroepen.
Tijdens de vechtpartijen zijn er twee slachtoffers gewond geraakt. De politie heeft met de aanwezigheid van de hondengeleiders en medewerkers van het netwerk de openbare orde gehandhaafd. De Mobiele Eenheid is daarbij ook opgeroepen om de agenten ter plaatse te ondersteunen.
Organisatie
De politie is niet betrokken bij de organisatie en ook niet voor het veilige en goede verloop van het tellen van de stemmen. De politie treedt alleen op wanneer de organisatie de situatie niet onder controle heeft en daardoor de openbare orde in het geding komt. Intussen wordt onderzoek gedaan naar mogelijke strafbare feiten en naar de toedracht van de ongeregeldheden.