Drukke Oekraïne diplomatie deze week vermindert oorlogskansen niet
Vorige week was onze premier Rutte in Kiew, Maandag was de Duitse bondskanselier in Washington. Tegelijkertijd was president Macron van Frankrijk in Moskou bij president Poetin en de volgende avond was de Franse president weer in Berlijn bij Scholz. Er werd druk overlegd en nu niet meer via zoom maar vis a vis, dus ook druk heen en weer gevlogen.
Casus Belli
De dreiging neemt intussen nog steeds toe. De VS trekt ambassade personeel terug uit Kiev. De Russische troepenopbouw gaat door. De VS zeggen geheime informatie te hebben over Russische plannen tot provocatie. Zogenaamd Oekraïense troepen zouden dan Russische belangen schaden zodat Rusland een casus bellum heeft.
De Russiche president uitte na een gesprek van 6 uur met predient Macron deze week in zijn statement onverzoenlijke taal richting Oekraine. President Poetin: "
Ik heb de aandacht van de heer de Voorzitter gevestigd op de wijdverbreide en systematische schendingen van de mensenrechten in Oekraïne. Afwijkende media zijn gesloten in het land en politieke tegenstanders worden blootgesteld aan represailles. Tussen haakjes, toen de heer Poroshenko president van Oekraïne was, heb ik hem gezegd dat Rusland bereid was hem politiek asiel te verlenen als hij in de toekomst problemen zou krijgen. Hij was destijds zeer ironisch in dit opzicht, maar vandaag wil ik mijn aanbod herhalen. Ondanks onze ernstige meningsverschillen over deze kwestie, bedoel ik de nederzetting in Donbass, evenals het feit dat hij naar mijn mening veel fouten heeft gemaakt op dit gebied, zijn vervolging als staatscrimineel is naar mijn mening ook, een exorbitant 'bod op succes' van de kant van de leiders van vandaag. Rusland is bereid asiel te verlenen aan Porosjenko en personen zoals hij.
Wat me het meest zorgen baart, is dat ze wetgeving aannemen die discriminerend is voor Russischtaligen, die het recht is ontzegd om te worden erkend als een kernnatie in wat eigenlijk hun thuisland is, en het recht om hun moedertaal te spreken, wat nogal vreemd is, omdat dit op geen enkele manier wordt weerspiegeld in de benaderingen van de Europese landen." Aldus de Russische president. Bepaald geen geruststellende woorden.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en president Joe Biden maandag. Foto Kugler / Bundesregierung
Het bureau van de Duitse bondkanselier kwam met de volgende verklaring op maandag: "We zijn nauw verbonden met de Verenigde Staten", benadrukte bondskanselier Scholz na zijn inaugurele bezoek aan de Amerikaanse president Biden in Washington, D.C. Het trans-Atlantische partnerschap tussen Duitsland en de VS is een van de "zeer belangrijke constanten in de Duitse politiek" - en zal in de toekomst van het grootste belang blijven, zei de kanselier.
Schulz: We zijn bereid om onmiddellijk, snel, samen en verenigd te handelen
"Het zal voor Rusland zeer, zeer hoge kosten met zich meebrengen om zo'n stap te zetten"
"We bevinden ons in een zeer, zeer moeilijke situatie", benadrukte Scholz. "Er is een militaire bedreiging voor Oekraïne - we kunnen er niet over zwijgen", het is een kwestie van "een ernstige bedreiging voor de veiligheid in Europa".
Het is belangrijk dat "we samen optreden en samen staan en samen doen wat nodig is." Alle NAVO-bondgenoten hebben het duidelijk gemaakt: "Als er militaire agressie is tegen Oekraïne, dan zullen er harde, gezamenlijk overeengekomen, verstrekkende sancties volgen. Het zal voor Rusland zeer, zeer hoge kosten hebben om zo'n stap te zetten", aldus Scholz. Dit bericht werd zo duidelijk gezegd en zo herhaaldelijk afgeleverd "dat het ook Rusland bereikte", voegde de kanselier eraan toe.
We zijn bereid om "onmiddellijk, snel, samen en verenigd te handelen"
De voorbereidingen om sancties in te stellen bij militaire agressie waren in volle gang. "We willen niet beginnen wanneer het ergste geval van militaire agressie tegen Oekraïne zich voordoet", zei Scholz. Als dit gebeurt, kun je “onmiddellijk, snel en samen en verenigd handelen. En dat is wat we zullen zijn", zei de kanselier.
Bondskanselier Schulz deze week met President Macron en President Duda van Polen Foto Denzel / Bundesregierung
Rusland en China in los bondgenootschap
In Le Monde Diplomatique schreef David Teurtrie's in een analyse van de situatie aan de grens met Oekraïne dat 'het Kremlin duidelijk heeft aangenomen dat het opvoeren van de spanning de enige manier is om de aandacht van het Westen te krijgen''
En dat de nieuwe Amerikaanse regering misschien meegaand zou zijn om zich te concentreren op de groeiende confrontatie met China.' Maar vorige week zette de Xi Jinping zijn handtekening onder een gezamenlijk Russisch-Chinese verklaring met een oproep te stoppen met uitbreiding van de NAVO. Teglijk verklaarde hij dat er tussen China en Rusland 'geen 'verboden' samenwerkingsgebieden zijn'. Dat was gezien de uitgebreide gezamelijke oefeningen van Russische en Chinese legeronderdelen al langer duidelijk.