Afrika Cup na zinderende finale gewonnen door Senegal (+video)

07 februari 2022 door H.V. Anderz

Op zondag 06 februari 2022 wint Senegal voor de eerste keer de finale Afrika Cup

Het Nationale voetbalteam van Senegal heeft voor de eerste keer de Afrika Cup gewonnen. De ploeg was na de reguliere tijd en verlenging via een penaltyreeks (4-2) Egypte de baas. Na 120 minuten stond het 0-0. De voortekenen op een doelpuntenfestijn in speelstad Yaoundé (Kameroen) waren al niet gunstig. De negen eerdere duels tussen deze twee landen hadden slechts elf doelpunten opgeleverd en in de vorige tien Afrika Cup-finales werd er maar tien keer gescoord. Egypte had dit toernooi in zes duels maar slechts vijf keer het net gevonden. Mané mocht al snel een penalty nemen, maar nadat Salah (ploeggenoot van Mané bij Liverpool) zijn keeper instructies had gegeven en Mané zelf een hoek had aangewezen, keerde Abou Gabal de inzet.

Mané nu wel trefzeker vanaf stip

Senegal was daarna nog enkele keren dreigend, maar de storm van de Leeuwen van Teranga ging al snel liggen. Lange tijd gebeurde er weinig in deze finale, al kreeg Salah vlak voor rust nog een goede kans. Na rust werd het spel er helaas niet beter op. Mané was nog dicht bij een treffer en Egypte kreeg nog twee kopkansen. Die gingen er niet in en dus wachtte Egypte voor de vierde keer op rij in deze eindronde een verlenging. In de extra tijd voorkwam de Egyptische keeper Abou Gabal met puike reddingen tot drie keer toe een treffer van Dieng, maar ditmaal was er voor de Egyptische doelman in de penaltyreeks geen heldenrol weggelegd. Abdel Monem en Lasheen misten voor Egypte, waarna Mané de beslissende penalty benutte.

Het Afrikaans kampioenschap voetbal 2021 (gespeeld in 2022)

Het Afrikaans kampioenschap voetbal van 2021 is de 33ste editie van het Afrikaans kampioenschap voetbal. Kameroen is het gastland, gekozen door het uitvoerend comité van de Confédération Africaine de Football (CAF). Algerije is de titelverdediger. Het toernooi zou aanvankelijk in de zomer van 2021 worden gehouden, maar door de coronapandemie moest dit worden uitgesteld. Op 31 maart 2021 bevestigde het uitvoerend comité van het CAF de voorgestelde data voor de organisatie van de loting op 25 juni 2021 en voor het eindtoernooi 2021 in Kameroen van 9 januari tot 6 februari 2022.

Dinsdag 25 januari 2022: Doden bij verdrukking Afrika Cup

In Kameroen zijn zeker acht mensen om het leven gekomen door verdrukking bij een stadion in Yaoundé, waar de achtste finale van de Afrika Cup werd gespeeld tussen Kameroen en de Comoren. De verdrukking vond plaats toen mensen het stadion binnen probeerden te komen voor aanvang van de wedstrijd. De autoriteiten zeggen dat het dodental nog kan oplopen. Bij een ziekenhuis in de buurt zijn volgens persbureau AP tenminste veertig gewonden gebracht. Vanwege de coronapandemie zou het stadion, met 60.000 plaatsen, voor 80% gevuld mogen zijn. 50.000 mensen zouden hebben geprobeerd binnen te komen.

Dinsdag 25 januari 2022: Kameroen klopt keeperloze Comoren

Kameroen heeft in de achtste finales van de Afrika Cup met 2-1 gewonnen van debutant de Comoren. Dat was, gezien het verloop van de wedstrijd, een bijzonder mager resultaat. De Comoren hadden door blessures en een corona-uitbraak geen keepers. Verdediger Alhadhur stond op het doel. Toen captain Abdou al na zes minuten rood kreeg, leek een grote score onvermijdelijk. Alhadhur deed echter enkele knappe reddingen. Het zwakke Kameroen maakte maar twee goals. De dappere Comoren kregen kansen, maar doelman Onana hield het gastland op de been. Alleen M'Changama trof fraai doel. In de kwartfinales speelt Kameroen weer tegen een debutant. Gambia, de nummer 150 van de wereld, versloeg Guinee met 1-0.

Laten we het toernooi eens oppakken bij de achtste finales. In de voorronde waren Ethiopië, Zimbabwe, Guinee Bissau, Algerije, Mauritanie, Siërra Leone en Soedan al naar huis gestuurd.

Afrika Cup/Kameroen
Achtste finales, zondag 23 januari 2022:

Limbe: Burkina Faso - Gabon: 1 - 1 (Burkina Faso w.n.s. met 7 - 6)

Achtste finales, woensdag 26 januari 2022:

Douala: Ivoorkust - Egypte: 0 - 0 (Egypte w.n.s. met 5 - 4)
Bailly mist penalty, Egypte door

Egypte is ten koste van Ivoorkust doorgedrongen tot de kwartfinales van de Afrika Cup. Na 120 minuten stond het nog 0-0, waarna de recordwinnaar (zeven keer) de strafschoppen beter nam. Voor rust was Marmoush namens Egypte het dichtst bij een goal: hij raakte de lat. Het hoogtepunt was echter een mooie omhaal van Ivoriaan Sangaré (PSV), die net gekeerd werd door El Shenawy. De Egyptische doelman hield na de rust ook nog Haller (Ajax) van een doelpunt af, waarna Bailly in de penaltyserie als enige miste. De inzet van de verdediger van Manchester United werd een prooi voor doelman Gabaski, die de geblesseerd uitgevallen El Shenawy had vervangen.

Limbe: Mali - Equatoriaal Guinee: 0 - 0 (Equatoriaal-Guinea w.n.s. met 6 - 5)
Equatoriaal-Guinea overleeft strafschoppen-thriller tegen Mali

Equatoriaal-Guinea behoort ook tot de laatste 8 bij de Afrika Cup! Na een lange reeks strafschoppen werd Mali verslagen. Na 90 minuten was er maar 1 moment geweest waarbij een keeper even zijn siësta moest onderbreken. Dat was toen Amadou Haïdara (RB Leipzig) Jesús Owono (Deportivo Alavés) testte. In de verlenging kwam het eerste schot op goal van E-G. Basilio Ndong (IK Start uit Noorwegen) wist helaas voor hem niet de held van de avond te worden. De 1e penalty werd door Emilio Nsue (E-G) over geschoten. Toen later landgenoot Jesús Owono ook faalde, leek het een makkie te worden voor Mali. Maar nee: Massadio Haïdara en Hamari Traoré (Rennes) wisten het net ok niet te vinden. En Pablo Ganet (E-G) zorgde daarna voor de 4e gemiste pingel van de laatste 5. Zowaar gingen er 6 pingels op rij in. Die reeks werd onderbroken door Falaye Sacko (Vitória Guimarães). Nadat zijn inzet werd gestopt moest de VAR nog bekijken of de doelman niet te snel van zijn lijn was gekomen. Maar alles was OK − voor Equatoriaal-Guinea dan, want Mali (nummer 3 in 2012 en 2013) ligt eruit.

Kwartfinales, zaterdag 29 januari 2022:

Douala: Gambia - Kameroen: 0 - 2
Kameroen vloert verrassing Gambia

Kameroen heeft zich geplaatst voor de halve eindstrijd van de Afrika Cup. De gastheren bonden na de Comoren ook de andere debutant, Gambia, aan de zegekar. Toko Ekambi maakte beide goals: 2-0. Gambia, de nummer 150 van de wereld en de grote verrassing dit toernooi, groef zich rond het eigen doel in. Kameroen had moeite in de vijandelijke zestien te komen. Het noteerde pas na een half uur de eerste kansen. Aboubakar kopte naast het doel en op keeper Gaye. Kameroen voerde de druk op en Gambia brak vlak na rust. Toko Ekambi kopte uit een voorzet van Fai raak en schoot op aangeven van Hongla binnen. Daarmee was het duel van alle spanning ontdaan.

Garoua: Burkina Faso - Tunesië: 1 - 0
Burkina Faso schakelt Tunesië uit

Burkina Faso rekende in Garoua af met Tunesië. Dango Ouattara was de man van de wedstrijd. Hij tekende vlak voor rust voor het enige doelpunt (1-0) en moest na 83 minuten met rood vertrekken vanwege een elleboogstoot. Burkina Faso legde veel energie in het duel en kreeg wat kleine kansen. Juist toen de storm was gaan liggen, viel de goal na een goede actie van Ouattara. Na rust zocht Tunesië de aanval. Burkina Faso profiteerde één keer van de ruimte (Bayala miste een enorme kans), maar het speelde verder weinig klaar. De finalist van 2013 was vooral blij dat Khazri de bal verkeerd raakte toen hij dichtbij het doel dé kans op de 1-1 kreeg.

Kwartfinales, zondag 30 januari 2022:

Yaoundé: Egypte  - Marokko: 2 - 1
Egypte via Marokko halvefinalist

Egypte is doorgedrongen tot de halve finales van het toernooi om de Afrika Cup. In Yaoundé (Kam) wonnen De Farao's na verlenging met 2-1 van Marokko. Marokko kwam uit een strafschop rap op voorsprong. Ashraf gleed de man in vorm Hakimi onbehouwen onderuit en Boufal schoot vervolgens onberispelijk raak. De Egyptenaren kookten onder leiding van de Portugese coach Queiroz regelmatig over en speelden bitter weinig klaar. Na de rust herpakte Egypte zich. Salah tikte de 1-1 binnen en aan de overkant had doelman Gabaski een fraai antwoord op een kopbal van Aguerd. Een opleving van Salah leidde tot de winnende goal; na zijn knappe actie scoorde Trézéguet.

Douala:               Senegal - Equatoriaal Guinee: 3 - 1
Senegal klopt Equatoriaal-Guinea

Egypte neemt het donderdag op tegen gastland Kameroen. Woensdag strijden in de andere halve eindstrijd Burkina Faso en Senegal om een finaleplaats. Senegal was Equatoriaal-Guinea met 3-1 de baas. Na een schitterende steekpass van Mané schoot Diédhiou de verliezend finalist van 2019 op 1-0. Bij dit ene doelpunt bleef het in de eerste helft, ondanks een karrenvracht aan Senegalese kansen. Equatoriaal-Guinea bezorgde na de rust Senegal de eerste tegentreffer van dit toernooi; Buyla punterde precies raak. Daarna ontwaakte Senegal, dat nog nooit de Afrika Cup won, weer. Kouyaté sloeg na een koddig misverstand toe en Ismaïla Sarr rondde goed voorwerk van Ciss af.

Halve finale, woensdag 2 februari 2022:

Yaoundé: Burkina Faso - Senegal: 1 - 3
Senegal finalist Afrika Cup

Senegal heeft zich voor de derde keer geplaatst voor de finale van de Afrika Cup door in Yaoundé met 3-1 te winnen van Burkina Faso. Senegal, dat het toernooi nog nooit won, was sterker en kreeg voor de rust twee keer een strafschop. Beide werden echter ingetrokken. Burkina Faso stelde er een  kans voor Bandé (oud-Ajax) tegenover. Met een schot in de kluts maakte Diallo na rust de 1-0. Burkina Faso (verliezend finalist in 2013) moest nu komen, maar Senegal werd steeds gevaarlijker. Gueye gleed op aangeven van Mané zelfs de 2-0 binnen. Met een zeer knap knietje bracht Touré de spanning terug, maar uitblinker Mané (Liverpool) besliste het duel.

Halve Finale, donderdag 3 februari 2022:

Yaoundé: Kameroen - Egypte: 0 - 0 (Egypte w.n.s. met 3 - 1)
Egypte finalist na strafschoppen

Egypte heeft zich voor de eindstrijd van de Afrika Cup geplaatst. In een zeer matig duel tussen de recordkampioenen (0-0) versloeg de zevenvoudig winnaar na penalty's Kameroen (vijf titels). Na een slordig begin van beide ploegen voerde Kameroen de druk op. Dat leidde tot een kopbal op de lat van Ngadeu. Het Egypte van de ongelukkig spelende Salah zette daar bitter weinig tegenover. Juist Salah kreeg de enige grote kans voor Egypte. Keeper Onana greep echter goed in toen de spits er na een korte terugspeelbal vandoor kon. Nadat Gouet met een kanonskogel de paal had geraakt bleven kansen uit. In de penaltyserie faalde Kameroen maar liefst drie keer.

3de/4de plaats, zaterdag 5 februari 2022:

Yaoundé: Kameroen - Burkina Faso: 3 - 3 (Kameroen w.n.s met 5 - 3)
Kameroen derde na knappe comeback

Kameroen is als derde geëindigd in de Afrika Cup. De toernooigastheer maakte in de troostfinale tegen Burkina Faso een 3-0 achterstand goed (3-3) en won daarna de strafschoppenreeks met 5-3. Onana werd in Yaoundé van schlemiel de held. De Ajax-keeper blunderde kort voor rust toen de bal via zijn borst in het doel caramboleerde (2-0). Burkina Faso leek kort na rust de genadeklap uit te delen (3-0), maar Kameroen veerde op. Aboubakar had in de openingswedstrijd van het toernooi Burkina Faso gevloerd met twee goals: 2-1. Hij scoorde nu weer twee keer en bracht Kameroen daarmee op de valreep langszij. In de penaltyserie keerde Onana de inzet van Blati Touré.