woensdag 29 september 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

De Duitse veldmaarschalk Keitel bekrachtigt de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse leger. Foto Moore -National Archives cco

8 mei Duitse capitulatie

8 mei 2021 (een van onze medewerkers)

De Tweede Wereldoorlog in Europa eindigt op 8 mei in het hoofdkwartier van de Sovjet-strijdkrachten met de bekrachtiging van het document voor de overgave van de Wehrmacht in Berlin-Karlshorst. Duitsland had niets meer te dicteren, Rusland alles. Daar ondertekent veldmaarschalk Keitel de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland. Vanwege oponthoud in het op dat moment door de oorlog half verwoeste en chaotische Berlijn zal de ondertekening van het overgaveverdrag die gepland stond voor de late namiddag van 8 mei, pas om 11 uur 's avonds plaatsvinden - 9 mei in Moskou en verder naar het oosten.

 Foto Nick D cco

Op de plaats van ondertekening bevindt zich tegenwoordig het Duits-Russisch Museum, opgericht in 1967 en meerdere keren herbouwd. 8 mei markeert de bevrijding van Europa van het nationaal-socialisme. Het toenmalig Nederlands Indië  wordt evenals als grote delen van Azië pas 3 of vier maanden langer wachten op de bevrijding. Japan geeft zich over op 2 september 1945. Dan is de Tweede Wereldoorlog formeel voorbij.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!