Kans oorlog Rusland-Oekraïne in 2022 niet denkbeeldig
Biden en Poetin hebben dinsdag in een video gesprek ruim twee uur met elkaar gesproken. Het gesprek was toegespitst op de spanningen rond de Russisch Oekraïnse grens en de Russische troepenopbouw aldaar. De meningen van de pundits zijn verdeeld. De meesten geven Poetin een licht voordeel na afloop van het gesprek, waarbij ze meestal alleen kunnen uitgaan van perscommuniqués.
Dreigende aanval
Bloomberg en BBC citeren Amerikaanse inlichtingendiensten die waarschuwen voor een aanval dit voorjaar op meerdere fronten met tussen de 100.000 en 175.000 militairen. De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov waarschuwde voor een mogelijke Russiche aanval eind januari of begin februari op verschillende fronten ook vanuit Wit-Rusland.
De presidenten kwamen overeen om gezanten aan te stellen om de besprekingen over veiligheid in Europa voort te zetten in het licht van de oplopende spanningen over de Russiche troepen bij de grens met Oekraïne . Volgens persbureau AP zei het Kremlin de dag erna, op woensdag 8 december, dat het onduidelijk was wanneer die besprekingen zouden beginnen.
Biden roept op tot de-escalatie
Biden beschreef tegenover Poetin wat hij noemde "dreigende" bewegingen van Russische troepen nabij de Oekraïense grens en schetste sancties die de Verenigde Staten en hun bondgenoten bereid zouden zijn om op te leggen als de situatie verder zou escaleren. De president herhaalde zijn steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne en riep op tot de-escalatie en een terugkeer naar diplomatie.
Poetin: Rusland niet verantwoordelijk
Poetin benadrukte volgens het Russiche perscommuniqué het gebrek aan vooruitgang bij de uitvoering van de akkoorden van Minsk uit 2015, de mogelijke uitbreiding van NATO en waarschuwde ervoor de verantwoording bij Rusland neer te leggen.
Beide presidenten bespraken volgens een perscommuniqué van het Witte Huis ook de dialoog over strategische stabiliteit tussen de VS en Rusland en - in een afzonderlijke dialoog - ransomware en regionale kwesties zoals Iran.
Oekraïne intussen, is geen NATO partner, het heeft wel een samenwerkingsovereenkomst met de EU.
Wat beoogt Rusland?
Rusland ergert zich in toenemende mate aan de zelfstandige koers van Oekraïne onder president Zelenski en voert via mediakanalen zoals Sputnik en RT-news al geruime tijd, iets dat je kan beschrijven als, een mediaoffensief. Op het kanaal RT-news zei Poetin: "De gesprekken waren zeer open, inhoudelijk en constructief. Ik hoop dat de Amerikaanse kant de resultaten op dezelfde manier ziet. We hebben de mogelijkheid om de dialoog voort te zetten, dat is het belangrijkste.” De Russische leider zegt vooral bezorgd te zijn over toenemende invloed en eventueel lidmaatschap van Oekraïne in de NATO. Zeker is dat Rusland gezien vanuit haar veiligheidspolitiek en politieke lange termijn strategie meer invloed wil hebben over buurland Oekraïne. Hoe het dat wil doen, met diplomatieke middelen, met een brute militaire aanval of middels hybride oorlogvoering is af te wachten. Oekraïne en haar bondgenoten in het westen moeten op alles voorbereid zijn.