Verkiezingen Ethiopië. De Nobelprijswinnaar die oorlog voert
Ethiopiërs begonnen maandag 21 juni te stemmen in de eerste algemene verkiezing sinds 2015. De verkiezingen zijn een jaar vertraagd door coronamaatregelen. Het land telt meer dan 117 miljoen inwoners waarvan er 38 miljoen als kiezer geregistreerd zijn. De opkomst in Ethiopië ligt meestal hoog, maar zal dit jaar per definitie laag uitvallen. In circa een vijfde van het land is het stemmen uitgesteld vanwege problemen met veiligheid en logistiek. Het ernstigste is de situatie in de noordelijke deelstaat Tigray, waar het leger sinds november een regionale strijdmacht van het Tigray Bevrijdingsfront ( (TPLF) bevecht in een bloedige en wrede burgeroorlog. De provincie lijdt tevens onder sprinkhanenplagen en hongersnood. De etnische spanning en de mensenrechten in het land zijn redenen waarom de verkiezingen ook in het buitenland nauwlettend worden gevolgd.
Nobelprijs voor de vrede
Een andere reden is zittende premier Abiy Ahmed. Hij won in 2019 de Nobelprijs voor de vrede bovenal doordat hij een einde maakte aan de twee decennia lange staat van oorlog met het buurland Eritrea. In Ethiopië zelf voerde hij een politiek in die erop gericht was verschillende etnische groepen in het door etnische spanningen doorsneden te land met elkaar te verzoenen. Een derde reden zijn de stuwdamplannen van Ethiopië in de Blauwe Nijl waar de Nijllanden Soedan en Egypte zich ernstig zorgen om maken.
Light rail in de hoofdstad. Addis Foto Turtlewrong cco
Bewoners van de Omo vallei in het zuiden Foto Donnoli/ Bianchi cco
Oorlogspremier
In de deelstaat Tigray was een deel van de bevolking tegen het door de coronamaatregelen ingegeven uitstel van de verkiezingen in 2020. Tegen de zin van de regering in het 500 kilometer verderop gelegen Addis Abeba zette de deelstaat Tigray de verkiezingen door. In november zette gewapende troepen van de deelstaat de aanval in op Ethiopische regeringstroepen. Daarna gaf Ahmed opdracht aan regeringstroepen om de opstand neer te slaan. Zo leidde een opstand in de Tigray tot een staat van burgeroorlog in de provincie. Zo werd Abiy Ahmed, die sinds zijn aantreden in 2018 verzoening leek te kunnen brengen in het etnisch verdeelde Ethiopië van vredesprijswinnaar tot oorlogspremier. Ondanks de vele vluchtelingen voor etnisch geweld in het land lijkt de stemming in de hoofdstad blijkens berichten uit het land optimistisch.
Complexe verkiezingen
Er wordt nu gestemd om circa 80% van de 547 landelijke parlementszetels en om de regionale parlementen. Aan de verkiezingen doen circa veertig partijen mee. Door de bovengenoemde factoren zijn het complexe verkiezingen. De definitieve uitslag zal dan ook iets van drie weken op zich laten wachten. Eerder zal al duidelijk zijn of Democratische volksfront (EPRDF) van premier Abiy Ahmed weer als grootse, voor de Democratische Eenheidspartij (EFDUF), zal eindigen.
Reacties naar contact@vandaagenmorgen.nl o.v.v . Ethiopië