Plan: gelijker speelveld ondernemingsbelasting
De Europese commissie lanceerde deze maand bijna geruisloos een nieuw plan voor helderder belastingheffing voor ondernemingen in de EU. Er wordt een nieuw kader daarvoor ontwikkeld dat in 2023 voorgelegd wordt aan de lidstaten. Dat kader moet de administratieve lasten verminderen, fiscale belemmeringen wegnemen en een ondernemingsvriendelijker klimaat scheppen in de eengemaakte markt. Dankzij het “Business in Europe: Framework for Income Taxation” zal de EU over één set regels voor de belasting van ondernemingen beschikken zodat belastingrechten billijker kunnen worden verdeeld tussen de lidstaten. Doel is minder administratieve rompslomp en minder kosten en een beter ondernemingsklimaat.
Het hele voorstel is hier te lezen (Engels)
Achtergrond
De context van het EU-belastingbeleid voor bedrijven is het afgelopen jaar radicaal veranderd. De coronavirus heeft samenlevingen en economieën in Europa en wereldwijd diep getroffen. Het publiek gezondheidsuitdaging veranderde in de meest drastische economische crisis in de geschiedenis van de EU met diepe sociale gevolgen en toenemende ongelijkheden.
Pandemie
De pandemie vond plaats tegen de achtergrond van aanhoudende grote trends die onze vorm aannemen economieën en samenlevingen, waaronder vergrijzing van de bevolking, klimaatverandering, milieu achteruitgang, globalisering en de transformatie van de arbeidsmarkt. De pandemie heeft ook reeds bestaande trends in de richting van digitalisering versneld, met een toenemend aantal mensen en bedrijven die online aankopen doen, werken, communiceren en zaken doen.
Deze trends hebben grote gevolgen voor de bestaande belastinggrondslagen en vereisen reflectie over de vorm van efficiënte, duurzame en eerlijke belastingkaders in de toekomst, ook door middel van overweging van de totale belastingmix.
Bovendien is er nu consensus over de fundamentele concepten van fiscale woonplaats en bron waarop het internationale belastingstelsel de afgelopen eeuw is gebaseerd, zijn achterhaald.
Digitalisering economie
Zakelijke praktijken omvatten nu regelmatig het uitvoeren van activiteiten in een staat zonder een fysieke aanwezigheid, een situatie waarvoor de huidige regels niet geschikt zijn, terwijl de de digitalisering van de economie heeft ook geleid tot nieuwe mogelijkheden om het bestaande te manipuleren principes door middel van fiscale planningsregelingen.
Labyrinth van maatregelen
Als reactie hierop hebben regeringen zich steeds meer beziggehouden met het aannemen van een lappendeken van anti-belasting maatregelen voor vermijding en ontduiking. Hoewel deze succesvol zijn geweest bij het aanpakken van specifieke problemen hebben ze zelfs nog meer complexiteit geïntroduceerd. Veroorzaakt door meerdere belastingschandalen, strikte handhaving van staatssteunregels, en de noodzaak om overheidsuitgaven te financieren na de financiële crisis, zijn discussies over onder meer de hervorming van het internationale kader voor vennootschapsbelasting versneld.