Idriss Déby, een niet onomstreden bondgenoot
In de vroege ochtend van 19 april 2021 sneuvelde Tsjadese president Idriss Déby (1952 -2021) op het slagveld. Déby was in 1952 geboren als zoon van een Zhagawa schaapherder in het noorden van het straatarme Tsjaad. Hij volgde na de koranschool in het regiostadje Tine, het lyceum in regiohoofdstad Abèché en ging daarna naar officiersopleiding in westelijke hoofdstad Ndjamena. Hij maakte een snelle carrière in het leger, raakte in onmin met zijn president , vluchtte, kwam terug met een rebellenleger en nam de macht over. Van 1991 tot 2021 was hij dankzij in toenemende mate omstreden verkiezingen onafgebroken president.
Stabiliteit
Na de destabilisatie van de Sahel, mede dankzij ingrijpen van Nederland, als deel van de NATO in 2012, werd Idriss Déby als opperbevelhebber van de Tsjadese troepen een belangrijke bondgenoot in de internationale coalitie die Mali en omgeving moest redden van Islamitische extremisten.Het door burgeroorlogen in eigen land geharde Tsjadese leger was daarbij de belangrijkste kracht uit de regio. Met de dood van Déby zo was de eerste vrees is mogelijk een belangrijke steunpilaar van de democratische krachten in het toch al fragiele subsahel-Afrika weggevallen.
Overgangsregime
Sinds de dood van Deby werd door de generale staf van Déby de zoon van de overleden president, de 37 jarige generaal Mahamat Idriss Déby als interim opvolger naar voren gekozen. Een beroepsofficier die meest prefereert buiten de publieke belangstelling te blijven. Tot er na 18 maanden, nieuwe verkiezingen komen in het land, vermoedelijk eind 2022, is hij hoofd van de 15 koppige raad van transitie (CMT) van Tsjaad en de facto leider van het land.
Garantie Macron
Bij de begrafenis van President zei de Franse President Macron dat Frankrijk nooit zal toestaan 'dat iemand de stabiliteit of integriteit van Tsjaad bedreigd'. Steun van Macron dus, sinds door het toedoen van zijn voorganger Sarkozy, de stabiliteit van west en centraal Afrika ernstig geschaad is. Overigens sprak op de begrafenis van president Déby ook een andere invloedrijke zoon van de president, de in West Point opgeleide generaal Abdelkerim Idriss Déby. The Africa Report zag al een mogelijke voedingsbodem voor dynastieke rivaliteiten.
Democratie
Intussen zijn democratische groepen in de hoofdstad bezorgd over de interimperiode die sommigen van hen gezien wordt als een stille dictatuur. Geen vrees zonder grond in dit land. Te verwachten valt dat zorgen over de democratie op dit moment zowel in het land zelf als bij zijn westerse bondgenoten geheel ondergeschikt zullen zijn aan de zorg over stabiliteit in de grotere regio.
President Idriss Déby in de VS in 2014 Foto Amanda Lucidon cco
Reacties op dit artikel graag naar contact@vandaagenmorgen.nl met in het onderwerp: reactie - de naam van het artikel -