Blijdorp had lastig jaar, maar kreeg ook neushoorn Naso
Het was een zeer lastig jaar voor de Diergaarde die noodgedwongen drie keer dit jaar haar poorten moest sluiten. Vier maanden in totaal en nu voor zover kan worden overzien nog tot 19 januari 2021.
Tijdens de openstellingen was de tuin bovendien maar beperkt toegankelijk voor bezoekers. Juist in coronatijd bleek de behoefte bij het publiek groot om te kunnen ontspannen in de buitenlucht. Blijdorp voerde in goed overleg met de veiligheidsregio allerlei maatregelen door om een veilig dagje uit te kunnen blijven garanderen. Terwijl dus de inkomsten grotendeels ontbraken ging de verzorging van de unieke planten en dieren gewoon door.Gelukkig zijn veel mensen Blijdorp blijven steunen met abonnementen of een donatie.
Blijdorp in regio zeer gemist
Vanuit een verlaten dierentuin werd de buitenwereld op de hoogte gehouden via webcams en met allerlei updates en dierennieuwtjes met de hashtag #OndertusseninBlijdorp. De reacties op deze populaire berichten waren hartverwarmend. Blijdorp werd na de Efteling uitgeroepen als meest gemiste uitje tijdens de lockdown.
Steunacties
Blijdorp bleef niet bij de pakken neerzitten en organiseerde diverse succesvolle acties waarbij mensen hun favoriete dierentuin kunnen steunen en zelf ook iets leuks in het vooruitzicht hebben. Voorbeelden zijn de zorgactie ‘Samen staan we sterk’ waarbij Blijdorp de zorg en kwetsbare kinderen een hart onder de riem wilde steken door bij iedere verkochte entreekaart er een aan hen te schenken. Deze actie werd opgevolgd door de Blijdorpert campagne waarbij fans werden opgeroepen om als een echte ‘Blijdorpert’ de Diergaarde te steunen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Eind november startte de allereerste Blijdorp loterij. Nu al een groot succes! Tot 5 januari volgend jaar kun je loten kopen (op = op) en fantastische prijzen winnen zoals een overnachting in de Diergaarde of een dag meewerken in de dierverzorging.
Miljoenentekort en reorganisatie
Diergaarde Blijdorp heeft een beroep gedaan op de NOW-regelingen. Er is uitstel van betaling gezocht bij grote leveranciers en de kredietmogelijkheden zijn verruimd. Ook is er een uitgavenstop voor alle niet direct essentiële kosten. Alleen het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd en er wordt zo veel mogelijk met eigen personeel gewerkt. Ondanks deze acties en de hartverwarmende steun vanuit fans, Vrienden, bedrijfsleven en overheden, stevent Blijdorp einde van dit jaar af op slechts 823.000 bezoekers, circa 600.000 bezoekers minder dan begroot. Dit zorgt voor een omzetverlies van zo’n 13 miljoen euro. De gemeente Rotterdam heeft een lening beschikbaar gesteld van 10 miljoen om de continuïteit van de Diergaarde te waarborgen. Een voorwaarde is dat Blijdorp moet reorganiseren om het bedrijf gezond te houden en de kosten mee te kunnen laten veren met de opbrengsten en aantallen bezoekers. Dit kan betekenen dat er tientallen arbeidsplaatsen verloren gaan. De reorganisatie is echter nog in volle gang en zal in de loop van volgend jaar zijn afgerond.
Vicuña in Peru Foto Alexandre Buisse cc
Vicuña’s verrastten
De Diergaarde èn de dieren hebben in de tussentijd niet stil gezeten. Erik Zevenbergen: “Gelukkig gebeurden er het afgelopen jaar ook veel mooie dingen. We zijn trots op de geboorte van zwarte neushoorn Nasor, een unieke gebeurtenis en de derde primeur voor Blijdorp en Nederland. De Zuid-Amerikaanse vicuña’s verrasten ons met een prachtig jong en er kroop een zeer bedreigde Antilliaanse leguaan uit het ei, een heuglijk moment voor het internationale fokprogramma waar Blijdorp een belangrijke rol in speelt. Drie ernstig bedreigde Rüppellsgieren en een kapgier zagen het levenslicht.” Via webcams kon iedereen dit mee beleven en meekijken in de nestkast bij de eerste vlieglessen. De geboorte van de zwarte neushoorn werd zelfs massaal via de webcams gevolgd en trekt dagelijks nog steeds veel kijkers. Met de jonge zwartneushaai behaalde Blijdorp een wereldprimeur. In december werd een in Ouddorp aangespoelde blauwe haai in het Oceanium opgevangen en later uitgezet in open zee.
De olifantenfamilie beleefde een roerig jaar. Olifantenpuber Sunay en bul Timber vertrokken uit Blijdorp en de volwassen bul Fahim uit België nam het stokje van Timber over. Samen met de Vereniging Vrienden van Blijdorp vierden we de vijftigjarige verjaardag van olifant Irma: een respectabele leeftijd. Andere bijzondere geboortes waren er onder andere bij de netgiraffen, ringstaartmaki’s, servals, kuifmakaken en pinché-aapjes.
De Victoria amazonica, of reuzenwaterlelie bloeide als vanouds in zowel de Victoriaserre als Amazonica. Een van de reuzenbladeren bereikte dit jaar een record-doorsnee van 2.1 meter! Blijdorp behaalde in 2020 ook het internationale keurmerk voor de bomencollectie 'ArbNet Arboretum Level II' en is hiermee de eerste Nederlandse bomencollectie met zo'n keurmerk!
Uniek dieet voor vissen in Blijdorp
Ook op het gebied van onderzoek werden stappen gemaakt. In het Oceanium is een uniek plantaardig dieet voor onze herbivore mariene vissen ontwikkeld, gericht op verbetering van dierwelzijn. Bijzonder is ook het voortplantingsonderzoek bij de Komodovaranen, het herpesonderzoek bij olifanten en het GPS-onderzoek naar het voorkomen en beschermen van kleine panda’s in Nepal, in samenwerking met het Red Panda Network.
Extern gefinancierde projecten gingen door
Dankzij externe financiële steun kon er een aantal noodzakelijke projecten worden uitgevoerd. De Vereniging Vrienden van Blijdorp bracht 75.000 euro bijeen voor aanpassingen aan het buitenverblijf van de dwergnijlpaarden, zwarte neushoorns, Visaya zwijnen en de omvorming van een zoutwater- naar een zoetwater Madagaskar-aquarium. Het voorplein kreeg een klimaatbestendig facelift met een ondergrondse opslag voor regenwater. Dankzij een donatie van het Kickstart Cultuurfonds konden coronabestendige aanpassingen worden doorgevoerd om volières en het binnenverblijf van de gorilla’s toegankelijk te maken voor publiek. Ook de monumentale beeldengroep aan de voorzijde van de Rivièrahal kon worden gerestaureerd.
Toekomst
Erik Zevenbergen: “De ambities uit het Masterplan Blijdorp 2030 blijven overeind maar lijfsbehoud staat nu voorop. Blijdorp houdt er rekening mee dat de financiële gevolgen van de coronacrises nog lang zullen na-ijlen. Met de timing van de investeringen zal flexibel moeten worden omgegaan. Brede steun uit het bedrijfsleven, fondsen en overheden is harder nodig dan ooit.”
In 2021 zal het olifantenverblijf zal dankzij de Vrienden worden voorzien van een extra doorgang waardoor de olifanten beter kunnen worden gemanaged. In april 2021 wordt een olifantengeboorte verwacht. Nog voor de zomer wordt het flamingoverblijf overnet en kunnen de flamingo’s hun nieuwe verblijf betreden. De Vrienden van Blijdorp maken het ook mogelijk dat de wolvenvallei wordt omgevormd naar een bijenvallei met veel aandacht voor inheemse flora en fauna en biodiversiteit. Tevens zal het verblijf van de zeldzame Visaya zwijnen worden opgeknapt en uitgebreid.
Nasor en moeder Foto Blijdorp
2020 een jaar om snel te vergeten vindt Blijdorp
2020 is voor Diergaarde Blijdorp een jaar om snel te vergeten qua bezoekersaantallen en inkomsten. Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp: “In maart presenteerde wij vol vertrouwen het Masterplan ‘Blijdorp 2030’ met ambitieuze plannen voor het komende decennium. De instandhouding van Blijdorp als cultureel erfgoed stond hierbij voorop met als speerpunten natuurbehoud, dierenwelzijn, onderzoek, educatie, onze 21 rijksmonumenten en een klimaatpositieve en circulaire bedrijfsvoering. Kort daarop brak de corona-pandemie uit.”