Hervormingspakket landbouwbeleid
In Luxemburg hebben de Europese Ministers van Landbouw gisternacht een akkoord bereikt over hervormingen van het landbouwbeleid. Nederland is tevreden met de uitkomsten. De hervormingen dienen, in lijn met de Nederlandse inzet, te leiden tot een Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van een toekomstbestendige en innovatieve landbouw in balans met natuur, milieu en klimaat.
Tijdens de tweedaagse Raad in Luxemburg (19 en 20 oktober 2020) hebben de Europese ministers van Landbouw drie belangrijke politieke akkoorden bereikt voor de Europese landbouw- en visserijsector.
Akkoord in Luxemburg: klimaat en boer
De ministers namen conclusies aan over een duurzame strategie rond de hele cyclus van producent naar consument (van 'Farm to Fork'/ 'Boer tot Bord'), bepaalden de visserijmogelijkheden in de Oostzee voor 2021 en kwamen na een intensieve discussie een akkoord overeen over het hervormingspakket van het GLB van na 2020.
Minister Schouten: 'Ik ben blij dat we als Europese landbouwministers tot een akkoord zijn gekomen dat goed is voor de boer en goed voor natuur, milieu en klimaat. Het nieuwe GLB moet toekomstbestendig boeren sterker belonen en zorgt daarmee voor hoge ambities op het gebied van vergroening, innovatie en een eerlijk inkomen.'
Goed voor klimaat, milieu en natuur
Voor het nieuwe GLB zet de Raad zich in om 20% van het budget voor inkomensondersteuning te reserveren, om boeren te belonen die met hun inspanningen bijdragen aan klimaat, milieu- en natuurdoelstellingen. In een onderhandeling waarin Nederland hoge ambities had en veel landen andere belangen hadden, is Nederland tevreden met die uitkomst. Daarnaast zullen agrarische collectieven onder een nieuw GLB gesubsidieerd moeten kunnen blijven werken aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer.
Duurzame innovatie
Wat de Raad betreft zal het nieuwe GLB, in lijn met de Nederlandse inzet, innovatie nadrukkelijk ondersteunen om de overdracht van kennis en duurzame innovatie naar het boerenerf te bevorderen en agrarische ondernemingen toekomstbestendig te maken. Ook voor jonge boeren is positieve aandacht: lidstaten zijn verplicht 2% van het budget voor inkomenssteun te besteden aan jonge boeren en de inzet voor een nieuw GLB is dat voor die 2% ook gerichte investeringssteun aan jonge boeren meetelt.
Ruimte voor verbetering
Ten slotte heeft Nederland zich in de onderhandelingen ingezet voor een eenvoudiger GLB. Een aantal positieve ontwikkelingen op dit vlak is de ruimte voor lidstaten om nationale implementatie te vereenvoudigen en de directe betalingen, anders dan onder het huidige GLB, die rechtstreeks worden gebaseerd op hectares zonder een ingewikkeld systeem van betalingsrechten. Desondanks blijft er veel ruimte voor verbetering en is er afgesproken dat ook in het vervolgtraject, waarbij de Raad en het Europees Parlement met elkaar in gesprek gaan, vereenvoudiging blijvend op de agenda staat.