Ziekte van Trump, gamechanger of niet?

Mensen die corona niet erg serieus nemen, lopen statistisch, doordat ze minder geneigd zijn zich te beschermen, meer kans op besmetting. Als ze dan ook nog een voorbeeldrol hebben als leider van een natie, is dat verwaarlozen van bescherming weinig behulpzaam bij het inperken van de pandemie. Dat gold voor Bolsonaro en Johnson, en dat geldt voor Trump. Het verschil van Trump met de eerste twee is dat de VS nog steeds een supermacht zijn en dat Johnson en Bolsonaro niet zoals Trump een handvol weken voor hun herverkiezing zaten.
Vierenhalve week
In het geval van Trump en de lopende verkiezingsrace om het presidentschap in de VS kunnen de gevolgen dan ook groot zijn. Groot voor Trump zelf, maar vooral ook voor zijn land en voor de wereld die er met vier nieuwe jaren Trump anders uit zal zien. Want chaotisch of niet, Trump heeft een stempel gedrukt.
Trump zelf moet het voor zijn verkiezingsrally’s hebben van massabijeenkomsten waar hij zijn aanhangers toespreekt. Ze houden van zijn stijl van improvisatie. Nu hij gedwongen door zijn coronabesmetting in zelfisolatie gaat, wordt dat moeilijk. Hij en zijn campagnestaf zullen er, weer op voorwaarde dat zijn gezondheid het toelaat, alles aan doen om alle nadelen in voordelen om te buigen. Of al die campagne inspanningen en het inspelen op sympathie voor de getroffen president en diens echtgenote nu nog mogen baten, valt te bezien; veel kiezers hebben hun keuze al langere tijd geleden gemaakt. De verkiezingsdebatten kunnen nog enig gewicht in de schaal leggen, als ze al doorgaan, mogelijk vanuit gescheiden ruimten voor beide kandidaten.
Karakterestiek: beide kandidaten spreken door elkaar Foto RG van scherm CNN uitzending
Pandemie buiten controle
Feitelijk hebben de VS een drievoudige crisis: een economische recessie, een pandemie die met meer dan 209.000 doden en meer dan twee procent van de bevolking besmet, niet onder controle is, en een politieke crisis die voordurend door de president zelf gevoed wordt met wantrouwen en misinformatie. Zijn autoritaire en polemische stijl van regeren zijn slecht voor de democratie en het vertrouwen van het publiek daarin, slecht voor het klimaat en slecht voor de verdeling tussen arm en rijk.
Veelzeggend is ook dat Trump in zijn opmerkelijke tv-optreden van afgelopen dinsdag tegenover de democratische presidentskandidaat Joe Biden, waar hij het behalve zijn redelijk kalm blijvende opponent, door Trump als clown betiteld - ook de bepaald niet linkse moderator van Fox News Chris Wallace behoorlijk moeilijk maakte er een zinnig debat van te maken.
Methode Trump
Bij The Donald weet je het nooit, maar de afgelopen week lijken Trumps electorale kansen niet toegenomen. Of hij zich bij herstel neer zal leggen bij een verkiezingsnederlaag is geen hypothetische vraag. Trump heeft bij veel gelegenheden al gehint op frauduleuze uitkomsten in zijn nadeel, terwijl daar in cijfers van serieus onderzoek geen aanleiding voor is. Het feit dat de verkiezingen voordat ze gehouden zijn al inzet worden van de polemiek is typerend voor de methode Trump; wantrouwen en chaos zaaien waar het kan, zodat je zelf daarna je macht kan versterken.
De Braziliaanse president Bolsonaro en de Britse premier Johnson zijn Trump voorgegaan als - in verschillende mate- corona-sceptische leiders die geïnfecteerd raakten. Beiden zijn genezen, hun politieke koers veranderde niet. Maar het geval Trump vindt dik vier weken voor de Amerikaanse presidentverkiezingen plaats. Dat maakt alles anders in het militair nog steeds machtigste land van de wereld.
Fox News presentator tijdens het debat Foto RG van scherm CNN uitzending
Dit artikel is geredigeerd op 3 oktober