100 minus 100 = 100 schrijft de staatssecretaris

Staatssecretaris Broekers-Knol schreef donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er een hartverscheurende situatie ontstaan door de branden in het opvangkamp Moira. ‘Iedereen die dit ziet, vindt dit vreselijk’, stelt zij. ‘En in deze uitzonderlijke situatie, zijn volgens het kabinet – en ook mijzelf - uitzonderlijke stappen nodig.’
Rekenen met corona
Maar dan komt een opmerkelijke passage die door links en rechts in het erop volgende kamerdebat even geheel genegeerd leek te worden.
De staatssecretaris scheef: 'Er is ruimte voor de opvang van deze groep mensen, omdat er minder mensen via herplaatsing naar Nederland komen door de gevolgen van het coronavirus.
De kwestie leidde eerder al tot debat in de regeringscoalitie waar de VVD alleen kwam te staan toen het CDA zich schaarde aan de zijde van coalitieleden CU en D66 die voor opname van de getroffen assilanten waren. De coalitie creëerde vervolgens een niet al te fraai compromis: er zouden 100 mensen uit Moira mogen worden toegelaten mits het totale quotum asielzoekers niet groter zou worden. Dat betekende dus dat 100 andere asielzoekers niet toegelaten worden, maar daar ws dus ruimte voor door de coronacrisis.
Brandstichting versus symboolpolitiek
Die 100 plus en 100 minus schoten parlementariers van links en rechts desondanks in het verkeerde keelgat. Het was te mooi om te laten schieten De PVV voerde aan dat in de fik steken loont. GroenLinks voerde aan dat het feit daat er in plaats van de 100 uit Griekenland 100 anderen geenasiel zouden krijgen, inhumane symboolpolitiek was, voor die 100 van Lesbos moeten 100 anderene die voor asiel misschien nog veel meer reden hadden, in de kou staan.
Afgezien van gelijk of ongelijk weerspiegelden zij de standpunten van contra en promigratiepartijen. Helderderheid over de kwestie an sich kan je er niet ontlenen.
Ook in Europa
10 landen in Europa nemen circa 400 minderjarigen zonder begeleiding op die tentloos zijn geworden door de brand op Lesbos. Dat zei de Duitse minister Horst Seehofer gisteren op een persconferentie. Het is onduidelijk of maar wel waarschijnlijk dat Nederland bij die groep van 10 landen hoort. Donderdag kwam de Nedelandse coalitie tot het beluit 100 bewoners uit het door brand onbruikbaar geworden kamp Moria op Lesbos op te nemen. Het zou daarbij gaan om 50 minderjarigen en 50 mensen uit zogeheten kwetsbare gezinnen op Moira.
Overbevolkt Moira op Lesbos
Het kamp was oorspronkelijk ontworpen voor 2800 mensen, er woonden er uiteindelijk 12600. De inwoners waren hoofdzakelijk uit Afganistan, Pakistan Syrië en Irak afkomstig, Er was een tekort aan schoon water en er was de laatste tijd ondanks allerlei maatregelen corona uitgebroken. Een Griekse autoriteit en bronnen van Duitse journalisten waren in commentaren op respectievelijk Euronews en Tagesschau vrij stellig in hun bewering dat de brand door bewoners van het kamp was aangestoken door corona besmette bewoners daar, uit angst voor quarantaine. Nou niet direct de meest onzelfzuchtige motieven dus, wat aantoont dat ook migranten mensen zijn.
Nederland
De staatssecretaris schreef verder in de brief aan de Tweede Kamer dat de Griekse autoriteiten hard werken om de situatie op Lesbos onder controle te krijgen. Er wordt momenteel ingezet op noodopvang in de vorm van tenten, schepen en militaire kazernes. Ook proberen de Grieken samen met hulporganisaties te voorzien in eerste levensbehoeftes, zoals voedsel, water en sanitair.
Broekers-Knol heeft haar Griekse collega Koumoutsakos woensdag laten weten dat het kabinet paraat staat als er behoefte is aan praktische ondersteuning. De Grieken brengen momenteel in kaart wat er nodig is, en kunnen die vraag dan bij de Europese Commissie neerleggen. Ook benadrukt de staatssecretaris in haar brief dat de komende tijd structurele verbeteringen doorgevoerd moeten worden in Griekenland.
De opvang van 100 kwetsbare voormalige Moira bewoners komt bovenop de 1 miljoen euro noodhulp die door minister Kaag beschikbaar is gesteld, en de structurele hulp bij de opvang van minderjarigen op het Griekse vasteland en het verbeteren van het voogdijsysteem. Eind van deze maand gaat naar verwachting het eerste door Nederland gefinancierde opvanghuis voor alleenstaande minderjarigen open op het Griekse vasteland.