Coup Mali voorspelt niet veel goeds
President Ibrahim Boubacar Keïta (1945) die afgelopen dinsdag afgezet werd heeft een lange politiek carrière achter zich. Na een academische loopbaan in Frankrijk keerde hij 1986 terug naar Mali In 2013 werd hij to president gekozen en in 2018 herkozen. De laatste maanden waren er in toenemende mate protesten in het sinds 2012 door een heftige reeks gewelddadige conflicten verscheurde land.
Sinds begin juni zijn protesten gaande. Ontevreden heerst over het verloop van de aanhoudende reeks binnenlandse oorlogsdaden, over al dan niet vermeende corruptie bij de overheid, met name bevoordeling van de zoon van de president Karim Keita, en over de wankele economische situatie van het land.
Ondanks doorgaande jihadistische aanvallen en ontregelende acties - de zeventigjarige oppositieleider Soumaila Cissé werd in maart ontvoerd en is nog steeds spoorloos- gingen de verkiezingen door en kreeg Keita, mede dankzij een uitspraak van het grondwettelijk hof in zijn voordeel, een meerderheid in het parlement.
18 augustus brak een muiterij uit in de kazerne van Kati, 15 kilometer buiten hoofdstad Bamako. Daarbij spelen zoals eerder in Mali, de verliezen van het leger en niet of slecht betaalde soldij een niet onbelangrijke rol. De militairen trokken naar de hoofdstad en zetten de president en diverse regeringleden gevangen. Kolonel Assimi Goita legde als leider van de opstandige militairen in een verklaring uit dat het doel was de orde in het land te herstellen.
De internationale gemeenschap, zijnde de AU (Afrikaanse Unie), Ecowas, de G5 een alliantie van Afrikaanse landen die samen met Mali tegen de jihadisten aldaar vechten, de EU, de VN en voorname bij het land betrokken Westerse landen zoals Frankrijk en de VS, veroordelen de coup en riepen de opstandelingen op de gearresteerde regringsleden onverwijld vrij te laten. Het is waarschijnlijk dat de Malinese militaire coupplegers de gevangen genomen leiders als een vorm van garantie voor hun eigen straffeloosheid zien, dus zullen ze niet snel tegemoet komen aan de eisen van de buurlanden en de AU. Intussen is Mali een politiek en militair verscheurd land dat door de coup opnieuw verscheurd wordt. Arm land.
Malinese verkiezingsrally in 2007 Foto R. Valenzuelam VOA CC