dinsdag 20 oktober 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

6 mei: Dag van de Vrijheid van Meningsuiting

12 april 2017 (door Kees Versteeg)

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe (Radicale) Midden. Hij stelt voor om van de sterfdag van Pim Fortuyn een feestdag te maken: de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting.

Zolang Desiderius Erasmus gezien wordt als symbool van al het goede in de mens en Pim Fortuyn als symbool van al het kwaad, zit er iets fundamenteels verkeerds in deze stad (en in dit land). Het ligt veel genuanceerder. Beide heren hebben hun verdiensten, en op één punt overlappen die elkaar zelfs.

Erasmus durfde in zijn ‘Lof der Zotheid’ de spot te drijven met de geestelijken van zijn tijd, Pim Fortuyn nam het met veel élan op tegen de Linkse Kerk. Beiden kunnen gezien worden als kampioenen van de vrijheid van meningsuiting. Ik stel dan ook voor om de zesde mei officieel uit te roepen tot de dag waarop we de vrijheid van meningsuiting vieren. Een volgend Rotterdams college zou de zesde mei alvast kunnen uitroepen tot lokale Rotterdamse feestdag. De rest van het land volgt over vijftig jaar dan wel.

Hoe we de zesde mei kunnen vieren? Door op die dag het ene jaar een rechts controversiële publicist uit te nodigen voor een prestigieuze lezing in de Laurenskerk, en het andere jaar een links controversiële publicist. De zesde mei dient toe te behoren aan alle vrije geesten, een kroonjuweel te zijn van onze democratie, en het symbool van de wederopstanding van onze politieke tolerantie.

Het is een goed initiatief van Leefbaar Rotterdam om jaarlijks de Pim Fortuyn-prijs uit te reiken aan een publicist die schrijft in de geest van Pim Fortuyn. Het is echter onvoldoende omdat deze prijs te veel in eigen kring blijft hangen. Pim Fortuyn verdient een bredere culturele integratie in deze stad. Op de zesde mei kunnen we de vrijheid van meningsuiting in zijn algemeenheid vieren, en die dient ook te gelden voor degenen die juist níet in Pim's geest schrijven. Fortuyn zelf zou daar geen moeite mee hebben, getuige zijn bewondering voor een uitspraak van Voltaire: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen’. Die uitspraak is overigens niet echt van Voltaire zelf, maar van een auteur die Voltaire's gedachtegoed puntig samenvatte.

Kortom, 4 mei Dodenherdenking, 5 mei Bevrijdingsdag en 6 mei Dag van de Vrijheid van Meningsuiting: dat is echt een mooi, chic en integer rijtje. Het zal helend werken in deze stad.

 

Deel dit bericht met je vrienden!