Rozenburg eist veel van Rotterdam

‘Het dorp Rozenburg staat aan de vooravond van een nieuw bestaan als deelgemeente van Rotterdam. Onvermijdelijk, of toch niet? En wat valt er nog te bevechten?
Sinds jaar en dag is Rozenburg dat dorp waar de politieke beslissingen worden genomen met de krapst mogelijke meerderheid. Een blok van politieke partijen dat in eerste instantie de lokale belangen zegt te vertegenwoordigen, het relatief grote Gemeentebelangen voorop, tegenover hen die in elk geval in naam zijn verbonden met de landelijke partijen. Die verdeling was ook weer te zien toen Rozenburg vorige maand zo’n beetje de belangrijkste beslissing uit de geschiedenis moest nemen. Het besluit over het opgeven van de zelfstandige status en verder gaan als deelgemeente van Rotterdam.
De uiteindelijke uitslag, acht stemmen voor en zeven tegen, was typisch Rozenburgs. Naast Gemeentebelangen (GBR, 5 zetels) stemde ook het CDA (2 zetels) tegen de samenvoeging met Rotterdam. PvdA, VVD en Rozenburgse Nieuwe democraten (de voortzetting van D66) en tot veler verrassing ook de ChristenUnie gingen akkoord.
“In de afgelopen maanden is mij duidelijk geworden, dat als Rozenburg de komende jaren iets voor elkaar wil krijgen op de Coolsingel, dat het beste kan gebeuren door eendrachtig naar buiten te treden,” aldus burgemeester Jaap Wolf.
Jaap Wolf is waarnemend burgemeester sinds 1 december 2006. Rozenburg, de laatste jaren gekrompen van circa 13.000 inwoners naar nog net 12.000 inwoners, is een kleinschalige gemeenschap. ,,Er moet snel iets met het dorpscentrum gebeuren en het heeft een nogal aftands voorzieningenniveau,”meent de burgemeester. ,,Bovendien is het uiteindelijk toch het Rotterdamse bestuur dat het hier in de directe omgeving voor het zeggen heeft, of we nu onderdeel van Rotterdam zijn of niet.''
Stadskarakter
Samenvoeging of vergaande samenwerking met de buurgemeenten op het aangrenzende Voorne-Putten is volgens Wolf geen optie. ''De gemeenten op Voorne-Putten hadden al moeite genoeg met zichzelf. Bovendien passen wij er qua karakter niet zo goed bij. De gemeenten op Voorne zijn echt landelijk, Rozenburg is stedelijk ingericht, het heeft ook geen toerisme, in tegenstelling tot de gemeenten op Voorne. Het heeft eigenlijk het karakter van een woonwijk van een stad.
Er bleven er in juli twee mogelijkheden over: samen met Maassluis, of toevoegen aan Rotterdam. Maassluis trok in het daarop volgende overleg nogal een grote broek aan. Die wilden er meteen een nieuwe stadsvisie tegenaan gooien, terwijl wij meer toe waren aan een dorpsvisie.''
Omdat een toekomst als deelgemeente van Rotterdam steeds logischer leek, was het volgens Wolf vanzelfsprekend die toekomst met zo groot mogelijke eensgezindheid in te gaan. Immers: ,,Ook van Overschie krijg ik dat steeds te horen: hoe gezamenlijker je als Rozenburg je beleid neerlegt op de Coolsingel, hoe groter ook de kans dat het wordt uitgevoerd zoals jij dat wilt. Dezelfde boodschap hebben we van Hoek van Holland gekregen. Ik heb dan ook gepoogd de partijen op een lijn te krijgen in de hoop dat het bij de beslissende vergadering van 5 maart zou gaan lukken. Helaas bleek toen weer dat Gemeentebelangen en het CDA niet meegingen.
Belazerd
“Wij vinden dat niet serieus is gezocht naar draagvlak in Rozenburg,”zegt Pamela Blok, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Rozenburg (GBR). “De Rozenburgers hebben zich echt belazerd gevoeld. Wij hebben in ons verkiezingsprogramma al gezegd dat we gaan voor de zelfstandigheid van Rozenburg en dat houden we vol. De beslissing is veel te snel genomen. Je kunt zeggen: een stemuitslag van 8-7 is democratisch, maar de ChristenUnie heeft halverwege het proces een opmerkelijke draai gemaakt’’.
Dat Rotterdam begin dit jaar bovendien met plannen kwam om alle deelgemeenten te hervormen (‘minder bureaucratie’) kwam voor zowel Blok als Wolf als een onaangename verrassing.
GBR zet vooralsnog de hakken in het zand. Blok: “Onze twee wethouders hebben besloten er uit te halen wat er in zit. Er zijn al zaken geregeld, zo hebben we nog als zelfstandige gemeente onze toekomstvisie kunnen vaststellen en mag het nieuwe multifunctioneel centrum worden afgebouwd.”
Volgens Wolf valt er voldoende te halen. ,,We willen niet zomaar een deelgemeente worden, dat hebben we ook duidelijk geventileerd richting Rotterdam. Van Overschie hebben we al wel begrepen dat je als deelgemeente wel degelijk enige vrijheid behoudt in wat je wel moet doen en wat niet per se hoeft. En Rozenburg heeft, als nieuw te vormen deelgemeente wat ons betreft toch een wat andere uitgangspositie dan de dertien deelgemeenten die dat al jaren zijn. Niet dat we nu willen dat de andere deelgemeenten met argusogen naar ons gaan kijken om te zien wat wij uit het vuur slepen, maar als Hoek van Holland en Overschie een eigen koers kunnen varen, net als Alexander, willen wij dat zeker ook doen. Overschie bijvoorbeeld heeft het sporten voor iedereen tot 18 jaar gratis gemaakt. Dat is een initiatief van de deelgemeente waar Rotterdam ook geld bij heeft gelegd. Dat vind ik een heel goede manier om een eigen beleid uit te stralen.’’
De ministerraad heeft er vorige maand al mee ingestemd dat Rozenburg per 18 maart 2010 bij Rotterdam hoort, zodat het ‘point of no return’ gepasseerd is. Maar bij GBR blijven ze van mening dat de reden van de samenvoeging niet goed is aangetoond. “Wij hadden ook weleens willen bekijken of er misschien meer in samenwerking met Rotterdam kon, maar het is gewoon nooit bekeken. Nu komt er weer een extra bestuurslaag tussen en wij moeten straks keihard knokken voor onze belangen. En wat de opmerkingen van Jaap Wolf betreft: gezamenlijk optrekken richting Coolsingel is voor GBR pas aan de orde als de herindeling definitief is. Jaap Wolf mag wensen dat dat nu al gebeurt, maar we zijn nog niet klaar, wij zien geen voordelen in samenvoeging.”
Op dinsdag 21 april komen de Rotterdamse wethouders Kriens en Baljeu naar Rozenburg om de plaatselijke politiek in te lichten over het Rotterdamse collegestandpunt over de herindeling.