Oude politiek beheerst Rotterdams college
Wordt Hans Vervat, havenman van het jaar, de nieuwe havenwethouder nu hij in het college komt? Nog even niet, mogelijk wel in de nieuwe samenstelling van het dagelijks bestuur van de stad. Hij wordt eerst nog even verkeerswethouder. En hij krijgt economie.
Een havenman van het jaar in het college die geen havenwethouder is, is dat raar. Ja, dat is wel een beetje raar. Maar ja, breifout, zullen we maar zeggen. De PvdA, want van die partij is Vervat lid, heeft weer eens een steek laten vallen.
Hoe ging het? Twee VVD-wethouders stapten op omdat de gemeente niet wilde nokken met de integratie-adviseur Tariq Ramadan, die zich bedenkelijk uitte over homoseksuelen en de positie van de vrouw in de samenleving. Die uitspraken waren bekend, maar nu opeens aanleiding om op te stappen. Dus moest er wat worden gedaan in het college, want met zes wethouders verder (3 PvdA, 2 CDA en 1 GroenLinks) is wat raar als je constant roept dat die al zo’n 70 uur per dag werken. Dat neem ik overigens niet al te serieus, maar goed.
Er moesten er dus twee bij. En er moest met portefeuilles worden geschoven. De logische volgorde is te kijken naar de kwaliteiten van de kandidaten voor de twee vrijgevallen posten en daarna de taken opnieuw verdelen. Niet bij de PvdA. Die wilde eigenlijk maar één wethouder erbij en die mocht het CDA leveren. Althans, dat vond PvdA- fractieleider Peter van Heemst een goed idee en dat sprak hij af met zijn collega’s van CDA en GroenLinks.
Maar hij had dat slecht met zijn eigen fractie gecommuniceerd, want die begon te steigeren. Die wilde dat de PvdA ook een wethouder kreeg. En de fractie kreeg dat voor elkaar. Edoch, toen waren de portefeuilles al verdeeld. En kreeg de havenman van het jaar niet de portefeuille haven.
Tja, weer een misser. En niet alleen overlegt Peter van Heemst onvoldoende met zijn coalitiegenoten (zie de ruzie in het CDA en het vertrek van de VVD’ers, waarvan hij geen weet had), hij kan blijkbaar ook niet goed inschatten wat zijn eigen fractie wil. Het maakt allemaal geen sterke indruk.
Van Heemst had er overigens en passant wel gelijk in dat de kleur van een wethouder er soms niet toe doet. Als de coalitiepartijen afspreken wat er moet gebeuren in de stad, kies je daar de beste bestuurders bij. Niet bij voorbaal alleen maar van één partij. Oude politiek heet dat, wat er nu gebeurt. Daarbij gaat het vooral om macht in het college. Maar de stad hoort vooral door goede mensen goed bestuurd te worden.
En, nu met het dualisme, ligt de macht meer dan ooit in de raad. En daar zijn de zaken niet veranderd.