Gestolen stemmen
Politiek heeft alles met tellen te maken, want het gaat om macht. Om meerderheden. Of het nou gaat om je vingers natellen als je een confessioneel een hand hebt gegeven, zoals oud-minister Hans Gruyters ooit zei, of dat het gaat om de vraag wie bij de raadsverkiezingen van vorige week zich de grootste mag noemen in Rotterdam.
Dat laatste bepaalt namelijk wie het voortouw neemt bij de besprekingen voor een nieuw college en dus ook een beetje wie het succes ervan bepaalt. Nu is dat de PvdA, maar het zou straks na de hertelling van de stemmen van 3 maart 2010 ook Leefbaar Rotterdam kunnen zijn. Voor de goede orde, na de hertelling kan ook blijken dat de PvdA nog veel groter blijkt te zijn.
Het is bij deze materie opvallend dat burgemeester Aboutaleb weer een taxatiefout maakt. Hij deed dat al meerdere malen, met als opvallendste voorval de strandrellen in Hoek van Holland. Niet voor niets plaatsen steeds meer topambtenaren vraagtekens bij de capaciteiten van de burgemeester. Ze komen daar natuurlijk nooit openlijk voor uit, maar de twijfels nemen toe, hoor ik links en rechts.
Ook PvdA-coryfee Felix Rottenberg constateert hardop dat Aboutaleb een foute inschatting heeft gemaakt met zijn aanvankelijke conclusie dat er niet opnieuw geteld hoefde te worden. Rottenberg voerde de beelden aan van de Rotterdamse cineast Dick Rijneke die meteen al toonden wat er allemaal fout ging in de stembureaus. Terecht merkte de sociaal-democraat op dat het ‘helaas’ niet de eerste keer was dat de burgemeester een misrekening maakte. Weer liet de burgemeester zijn oren teveel hangen naar ambtelijke adviezen.
Rottenberg noemde het ,,een schande’’ dat niet meteen tot hertelling is besloten. En het was volgens hem evenzeer ,,een schande’’ dat de PvdA zo laks op de situatie reageerde.
De hele hertelling moet natuurlijk plaatsvinden na alle incidenten, maar het zegt niet zoveel over wat er werkelijk fout is gegaan. Bijvoorbeeld met de twee, soms drie mensen in een stemhokje. Waar daar gebeurd is, is niet terug te vinden in de uitslag van de hertelling. En de gevolgen van de posters die hier en daar in stembureaus hingen, komen er ook niet in tot uitdrukking. Daarvoor moet gewoon opnieuw worden geteld.
Evenmin als er duidelijk uit wordt wat het effect was van de actie van Leefbaar Rotterdam die zijn kandidaat-raadsleden aanzette tot het werven van volmachten. Want het is de kiezer zelf die het initiatief moet nemen om iemand anders te machtigen.
Hertelling moet, al is het maar om te voorkomen dat Leefbaar Rotterdam vier jaar kan roepen dat de PvdA regeert in Rotterdam dankzij ,,gestolen stemmen’’. Een dergelijk verwijt zou de stemming in de raad de komende vier jaar tot diep onder het nulpunt doen belanden.
Maar eigenlijk moet er gewoon opnieuw worden gestemd. Om aan alle rare toestanden een einde te maken. Wie akkoord gaat met alle misstanden van 3 maart 2010 moet vrezen dat het over vier jaar nog erger wordt.