Zet maar een muur rond de haven, dan kunnen ze doorwerken
(Door Geert-Jan Laan)
De uitzonderlijke celstraf voor voormalig directeur Havenbedrijf van de gemeente Rotterdam Willem Scholten trekt om meer dan een reden de aandacht.De details zijn genoegzaam bekend.
Op het moment dat Justitie kon bewijzen dat Scholten op een Zwitserse bankrekening 1,2 miljoen euro had ontvangen, wist hij dat Barbertje moest hangen. Nu komt Joep van den Nieuwenhuyzen aan de beurt.
Een jaar gevangenisstraf met vier maanden voorwaardelijk is veel in Nederland voor dit soort vergrijpen. In de VS kun je er gemakkelijk een nul bij zetten en dan kom je nog goed weg.
Maar laten we eens kijken naar een ander Rotterdams en landelijk schandaal. De zaak Slavenburg. Twee medewerkers hebben een bedrag van 170 miljoen gulden verduisterd. Er is geld gegaan zonder behoorlijke garanties naar seksclubs, casino’s, de onderwereld en koppelbazen.
De straffen? Ruud Slavenburg wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van twee maanden en een boete van 25.000 gulden. De voormalige hoogste baas van Slavenburg Piet Slavenburg wordt zelf vrijgesproken.
Voor wat betreft de rol van Willem Scholten zal eerst de geschiedenis – wanneer al het stof is gaan liggen – uitmaken of zijn rol echt zo negatief is geweest als nu is voorgesteld.
Het kan verkeren want er is nu ook een straat genoemd naar Lodewijk Pincoffs. Hij bouwde de eerste havens op Rotterdam- Zuid. Hij bleek een oplichter die in 1879 op het laatste moment naar New York vluchtte.
Wie weet komt er over een halve eeuw toch nog een Willem Scholtenkade.
Maar aardig is ook wel dat toen mijn collega Rien Robijns en ik ons bezig hielden met talloze omkoopschandalen binnen en buiten de Rotterdamse haven wij de vakbondsbestuurder Jan van Eldik interviewden. Hij zei:” Willen jullie een einde maken aan dit soort praktijken in de Rotterdamse haven?” “Een goed idee,”dachten we. Van Eldik: “Dan moet je een muur rond de haven bouwen. Ze kunnen dan allemaal gedurende hun straf gewoon doorwerken..”