De oliebollen van Richard Visser zijn beter dan ooit

30 december 2010 door Dirk Mellema
De oliebollen van Richard Visser zijn beter dan ooit

Richard Visser is de beroemdste oliebollenbakker van Nederland. Zeven keer won hij de oliebollentest van het Algemeen Dagblad.


Tussen kerst en oud en nieuw stonden er dagenlang rijen voor zijn kraam van meer dan honderd meter.

Vanuit het hele land kwamen tienduizenden smulpapen op de kraam van Richard af.

Een jaarwisseling was niet compleet zonder de beste bol van het land.

Maar het onmogelijke is gebeurd. Richard is onttroond.

Dit jaar staat hij met een 7,5 op de 16e plaats. Nog alleszins redelijk, maar het lijkt erop dat zijn reputatie een flinke deuk heeft opgelopen. Het is verdacht stil geworden bij zijn kraam. Ik kan het weten, ik woon er tegenover.

Richard heeft het ook niet zo handig aangepakt. Aan het AD vertelde hij dat zijn schoonouders zijn overvallen, de verbouwing van zijn huis is mislukt, z’n vader is overleden en pas hebben ze nog geprobeerd zijn kraam in brand te steken.

Inderdaad betreurenswaardige zaken, maar met oliebollen bakken hebben ze weinig te maken. Ook zou de bloem minder goed zijn dan voorgaande jaren. Andere bakkers hebben daar geen last van. Richard zoekt excuses. Als klap op de vuurpijl verklaarde hij emotioneel dat hij ‘deze rotzooi niet aan zijn klanten kan meegeven’.

Wat een onzin. De bollen van Richard zijn beter dan ooit. Zo’n test is toch een beetje een loterij. De ene dag lukt alles nu eenmaal beter dan de andere. Dat weet iedereen. De kraam staat er nu al weer een maand. Voordat het AD deze week de resultaten bekend maakte, was het ouderwets druk bij zijn kraam. Iedereen in mijn straat was het er over eens. De bollen waren beter dan ooit.

Het is nu stil bij zijn kraam. Juist daarom zijn ze zo lekker. Onze ervaring is dat des te drukker het werd - met als hoogtepunt oudejaarsdag - des te minder goed was de bol. Logisch ook, tienduizenden bollen per dag bakken met behoud van kwaliteit, dat lukt geen mens. Al die fijnproevers die urenlang in de rij stonden, kochten oliebollen van zeer wisselende kwaliteit. Bij ons in de straat hadden we dat al lang door. We kochten ze ver voor oud en nieuw en vroren de typisch Hollandse lekkernij in. Dat is dit jaar overbodig.

Het is nu lekker stil, dus is de bol van Richard weer een echte aanrader.

 

 

 

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.