Oude politiek is ook hardnekkig

Het vuurrode college dat in 1974 in Rotterdam aantrad (alle wethouders van PvdA-huize, de burgemeester ook sociaal-democraat) baarde opzien met onder meer de invoering van 1 mei als vrije dag voor alle ambtenaren.
En door de stadsvernieuwing aan te pakken. En door de Europoint-torens te kopen als huisvesting voor de medewerkers van een aantal grote diensten.
En door flink wat andere maatregelen.
Maar niet door de benoeming van een nieuwe directeur voor het energiebedrijf GEB, de voorloper van Eneco. Was die zo bijzonder dan? Nou ja, het was geen wereldnieuws, maar apart was wel dat deze belangrijke ambtenaar, drs. W. Zandbergen, geen lid was van de PvdA. Sterker, hij was VVD’er.
Wethouder Jan Riezenkamp lichtte toen toe dat Zandbergen gewoon de beste kandidaat was en dat die man het dus moest worden. De beslissing is niet slecht uitgepakt voor de gemeente Rotterdam.
Geknokt
Ik moest aan deze benoeming denken toen ik las dat er in het kabinet geknokt wordt over de vraag wie de nieuwe directeur voor De Nederlandse Bank (DNB) moet worden. De VVD-bewindslieden willen wel eens iemand van hun partij op zo’n post hebben. Dan kan die andere post, vice-president van de Raad van State, straks naar het CDA.
Vriendjespolitiek heet zoiets ook wel. Oude politiek. Zeg maar rustig hardnekkige, oude politiek. Is een VVD’er een betere rekenaar dan een CDA’er? Of een PvdA’er? Voor functies als die van DNB-directeur moet de politieke afkomst niet tellen. Die persoon (waarom wordt er geen vrouw genoemd?) moet volstrekt onafhankelijk kunnen opereren. Zonder de last dat hij om partijpolitieke redenen is benoemd en dus later rekening moet houden met de verlangens van zijn partij.
Sterk
Misschien speelt ook mee dat de PvdA-wethouders indertijd politiek heel sterk stonden en dus best een VVD’er durfden te benoemen en dat er nu sprake is van een instabiel kabinet, dat amper op een meerderheid kan rekenen bij de besluitvorming.
Maar ik denk toch dat gezond verstand bij dat rode college de doorslag gaf. Maar ja, kom daar nu eens om. Het huidige college van b en w moet onverwacht zo’n 100 miljoen euro extra bezuinigen, vooral omdat wethouder Schrijer (sociale zaken, PvdA) niet goed op de winkel heeft gepast. Dus vraagt het RD aan wethouder Kriens (financiën, PvdA) of zij haar partijgenoot iets verwijt. Haar antwoord? ,,Daar gaat het niet om.’’
Wat denkt de kiezer? Die denkt: ‘Aha, ze dekken elkaar weer. Waarom wordt nou nooit eens toegegeven dat ze fouten maken?’
De les? Je maakt minder fouten met sterke mensen om je heen.