Papegaaiduiker terug naar volle zee

16 november 2012 door de Redactie
Papegaaiduiker terug naar volle zee

De Papegaaiduiker die op 8 november verzwakt en onder de olie binnenkwam bij Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam is weer schoon en aangesterkt. Vanmorgen werd hij door trotse medewerkers van de Vogelklas succesvol losgelaten op de Noordzee.


Snel hersteld
Toen de Papegaaiduiker bij de Vogelklas binnenkwam, zat hij onder de olie en was hij sterk verzwakt doordat hij een week lang zonder eten aan boord van een schip had gezeten. Al snel begon hij vis te eten en kwam hij weer in gewicht aan.

Nadat de Papegaaiduiker voldoende was aangesterkt kon hij door een medewerker van de Karel Schot Vogelklas worden vrijgelaten naar open zee. Foto's: Stichting Vogelklas Karel SchotNadat hij voldoende was aangesterkt, is de vogel volledig gewassen om de olie uit de veren te verwijderen. Vervolgens moest hij nog een tijdje in het asiel blijven, zodat de verzorgers zeker waren dat hij weer volledig waterdicht was.

Bijzondere reis
De papegaaiduiker werd gevonden op een schip uit Aberdeen in Schotland. Vermoedelijk kwam hij daarop terecht toen hij vermoeid raakte en een stek zocht om uit te rusten. Het schip was op weg naar de haven van Rotterdam, waar de verstekeling werd opgemerkt. De Dierenambulance heeft hem vervolgens bij de Vogelklas in Rotterdam afgeleverd.

Papegaaiduikers broeden in kolonies op rotspartijen in Schotland of Scandinavië en zoeken hun voedsel op volle zee. Ze worden zelden aan de Nederlandse kust gezien. Meestal gaat het dan om vogels die door de wind naar de kust zijn geblazen of het zijn, zoals deze laatste klant van de Vogelklas, olieslachtoffers.


Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.