Karakus gooit knuppel in hoenderhok

De Rotterdamse PvdA wethouder Karakus heeft een voortreffelijke knuppel in het hoenderhok gesmeten.
Hij wil, samen met het gemeentebestuur van Den Haag, dat immigranten uit de EU eerst een echt controleerbaar adres hebben in de stad. Pas daarna kunnen zij een burgerservice nummer krijgen waaraan zij veel rechten kunnen ontlenen.
De maatregel is natuurlijk bedoeld om een ongewenste toestroom van Bulgaren en Roemenen, wanneer deze landen lid van EU worden, in vaak toch al zwakke wijken te voorkomen. Vice-premier Ascher heeft dat veroordeeld. En hij maakt nu de grootste fout in zijn politieke loopbaan.
Burgerlijke stand
Ik zal deze zaak in een wat breder perspectief zetten. Tot de beginjaren tachtig publiceerden alle Nederlandse kranten elke dag de gegevens van de burgerlijke stand. Elke dag zag je wie de nieuwe inwoners van Rotterdam waren, wie er waren overleden. Of ook de huwelijken werden gemeld weet ik niet meer zeker.
Dat was een veel gelezen rubriek. Wanneer een eindredacteur uit ruimtegebrek de rubriek weggooide regende het klachten dezelfde avond.
Vrij kort nadat vanwege ‘privacyregels’ de gegevens niet meer aan de kranten werden verstrekt kocht ik een huis aan de Rotterdamse Mathenesserlaan.
Behang
Een mooi huis uit ten minste 1913 zag ik aan de kranten (‘Het Rotterdamsch Nieuwsblad’) die onder het vale behang waren geplakt. Gelukkig kwam ik toen ook al in de kroeg. Het was in café Timmer aan de Oude Binnenweg. Ik raakte in gesprek met een ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij vertelde – begin jaren tachtig - dat er vreemde dingen gebeurde op zijn afdeling. Veel van toen nog genoemd werden ‘gastarbeiders’ waren ingeschreven op adressen waar ze in ploegendienst moesten slapen.
Officieel kon ik geen inlichtingen meer vragen. Privacy, niet waar? Hij zou wel even voor me kijken. Er stonden twaalf Polen ingeschreven op het adres van de woning die ik zojuist had gekocht. Van een Pool.
In een aangetekende brief heb ik de gemeente Rotterdam en de afdeling burgerlijke stand direct aansprakelijk gesteld voor alle schade veroorzaakt door hun nalatigheid.
Nadelen
Dat kwam allemaal uiteindelijk wel goed, maar het toont aan dat de toen begonnen overdreven aandacht voor de bescherming van ‘privacy’ grote nadelen heeft. Een goed functionerende belastingdienst moet weten waar, en in welke gezinssamenstelling, mensen wonen. Dat geldt ook voor uitkeringsinstanties. En daar hebben we een goed functionerende burgerlijke stand voor nodig.
En het geldt zeker niet alleen voor buitenlandse immigranten. Zojuist hoor ik het bericht dat Nederlandse jonge vaders steeds vaker opnieuw bij hun ouders gaan wonen, waardoor hun echtgenotes recht hebben op veel hogere toeslagen.
De burgerlijke stand moet gewoon terug in de krant. (Of/en ook op internet).