Oranje wint en verliest van Australië

16 juni 2014 door Zettie Leeuwenburgh

Zo goed als ons Nationale 'Oranje' Dames Hockey team zaterdag speelde tegen Australië, zo verdrietig verliep zondag de wedstrijd van ons Nationale Heren Hockey team tegen ook al Australië tijdens het WK Hockey 2014 in Den Haag.

De oranje vrouwen speelden een prachtige wedstrijd, met vaart, aanvallend vermogen en een sterk uithoudingsvermogen. Zij wonnen met 2-0. Vooral Maartje Paumen, die al in de twaalfde minuut de 'Aussies van down-under' op een achterstand wist te zetten, en Ellen den Hoog, Kim Lammers, Lidewij Weltens en Sanne de Waard werden na afloop door bondscoach Max Caldas de hemel in geprezen.

Stop
Kim Lammers, die Nederland het tweede doelpunt bezorgde, stopt met hockeyen voor Oranje! ,,Ik stop er liever nu mee in eigen huis, in Den Haag, dan later over een paar jaar wellicht ergens anders te verliezen,’’ zei zij, maar iedereen kon de twijfel horen in haar stem. Maartje Paumen, die in totaal 7 goals maakte tijdens dit toernooi, beaamde dat Kim Lammers het nog niet helemaal zeker weet.

Publiek vermaakt zich op het 'hockeyplein'. Foto's: Rabobank

Tijdens de tweede helft stopte keepster Joyce Sombroek op geniale wijze twee strafcorners van de Australische vrouwen. Zij mag zeker ook in het rijtje van voortreffelijke speelsters worden opgenomen, zoals op de valreep ook gebeurde. Na haar tweede stop van de strafcorners was alle moed op een kans om alsnog te winnen bij het Australische team verdwenen.

Glimworm
Bondscoach Max Caldes, die nog wel eens wil ontploffen als een goed gevuld vaatje buskruit, liep na afloop van de wedstrijd als een breed lachende glimworm rond. ,,Ik ben zo trots op mijn meiden. Dit proces moet je begeleiden, dat kost inspanning, maar de beloning mag er dan ook zijn. Ik heb altijd wel vertrouwen in dit team gehad, maar het blijft spannend. Wat ik nu ga doen? Even een feestje vieren en dan vooral slapen, veel slapen.’’ Het is alom bekend dat Caldas tijdens zo'n zwaar toernooi geen oog dicht doet.
Na afloop van wedstrijd vloeiden er tranen bij de Oranje Dames, dat waren echter mooie tranen van emotie en vreugde, zeker toen de Rotterdamse Havenzanger, Lee Towers hen onverwacht zijn lied 'Je bent de liefste/beste van de hele Wereld' als een aubade liet horen.

Verdriet
Dit in tegenstelling tot de dikke tranen van verdriet bij de Oranje Heren, die een 'walk-over' van hun Australische tegenstanders kregen te verduren. Rotterdammer Jeroen Herzberger, speler bij HC Rotterdam, zette het Nederlandse team al snel op voorsprong met een heel mooi doelpunt. De Australiër Cireallo volgde nog in het eerste kwartier van de wedstrijd met de tegentreffer, een mooie, lage push-in tijdens een strafcorner.

De Rabomascotte had veel belangstelling bij de jeugd.

Daarna lieten de Australiërs zich af en toe terugvallen op eigen helft, iets wat zij wel vaker doen. Dat zou zo'n moment moeten zijn dat Nederland blijft aanvallen. Zij deden dat echter niet, maar lieten de bal achterin rond gaan, mogelijk om iets moois op te bouwen. En al snel bleek de overmacht van Australië, dat al tijdens de eerste helft 13 maal in de cirkel wist te komen, tegen drie maal van de Nederlanders. Bij het tweede tegendoelpunt stonden er zes oranje verdedigers maar een beetje te kijken.

Groen
Tijdens de tweede helft zorgde Glenn Turner voor de 3-1, en als even later zowel Sander de Wijn als Glenn Turner een groene kaart (twee minuten op het strafbankje) krijgen, ziet Herzberger nog eenmaal kans er uit te breken. Henmond, een uitstekende breker op het middenveld, weet hem toch tegen te houden. Cireallo maakt de 4-1 met een snoeiharde slag, die keeper Jaap Stockman mist.
Dan is de wedstrijd eigenlijk al verloren voor Nederland. Zeker als Cireallo, die de 'Jerommeke van Australië' wordt genoemd, de 5-1 maakt en als dan Orchard en Kemperman ook nog een gele strafkaart krijgen (tien minuten 'sin-bin') scoort Jamie Dwyer (35) - ondanks acht minuten lang aanvallen van de Nederlandse defensie - door de binnenbocht, waardoor Jaap Stockman uit zijn doel wordt gelokt.

Bondscoach Paul van Ass zei later pijnlijk teleurgesteld te zijn. Hij dacht echt dat zijn ploeg er klaar voor was. Het Oranjeteam blijkt echter niet meer te zijn wat het ooit is geweest met Teun de Nooijer en Floris Evers. Het is afgetroefd door Australië dat veel sterker is en over veel 'power' beschikt. Laten wij er maar vanuit gaan, dat mooi zilver ook niet lelijk is.

Het Kyocera stadion in Den Haag waar het WK-hockey afgelopen weken is gehouden.